Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-19 09:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/just-nu-arabstater-och-israel-normaliserar-relationerna/

Världen

Just nu: Arabstater och Israel normaliserar relationerna

1:09:53. Trump möter Bahrains utrikesminister Khalid bin Ahmed Al Khalifa

I dag skrev Israel, Bahrain och Förenade Arabemiraten under ett avtal som normaliserar relationerna mellan länderna. Avtalen undertecknades framför Vita huset i Washington under överinseende av president Donald Trump och 700 gäster.

– Det kommer att bli fred i Mellanöstern, sa Trump.

När Israel nu normaliserar relationerna med två arabstater är det tredje gången som en amerikansk president hjälpt till att föra Israel och arabländer närmare varandra. Även om avtalet har kallats för ”ett fredsavtal” har varken Bahrain och Förenade Arabemiraten varit i krig med Israel.

1978 kunde president Jimmy Carter se Israel och Egypten skriva under ett liknande avtal och 1994 var det Bill Clinton som såg Israels premiärminister Yitzhak Rabin och Jordaniens kung Hussein signera ett avtal som banade väg för fred mellan länderna några månader senare.

I dag var det Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och den emiratiske utrikesministern Abdullah bin Zayed al-Nahyan som tillsammans med Bahrains utrikesminister Abdullatif al-Zayani skrev under ett avtal.

– Detta är en fredens dag, sa Benjamin Netanyahu när han hyllade Donald Trump för att ha fått till stånd avtalet.

President Donald Trump lovade att flera länder kommer att följa efter och skriva under uppgörelsen, vilka dessa länder är ville Trump inte säga.

– Många fler länder kommer att skriva under, sa Trump.

På en rak fråga svarade Trump att det rörde sig fem eller sex länder.

Palestinierna har kallat det nya avtalet för ”ett svek”.

– Vi talar med palestinierna också, de kommer också att vara med till slut, sa Trump.

President Trump fortsatte att kritisera palestinierna och anklagade dem för att ”inte säga snälla saker” om USA och att man därför dragit in alla pengar till dem.

– Men vi kommer att få fred utan blod i sanden. Det blir fred på riktigt i Mellanöstern. Och Israel får fred, sa Trump i samband med en presskonferens inför undertecknandet.

Enligt Donald Trump kommer det nya avtalet att öppna dörren till Israel för invånarna i Bahrain och Förenade Arabemiraten så att de kan besöka landets heliga platser.

De tre länder som i dag skrev under avtalet har alla en gemensam fiende i Iran.

– Vi får se vad som händer med Iran. En kort tid efter valet kommer Iran att vilja lösa detta. De har det tufft nu. De kommer att vilja göra en uppgörelse med mig även om de hellre vill göra det med ”sömnige” Joe Biden, sa Trump.

– Men vi vill göra en uppgörelse med Iran. En uppgörelse som är bra för Iran. De kommer att få det mycket bättre.

Ämnen i artikeln

Donald Trump
Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt