Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kallor-eu-ledare-vill-inte-traffa-pompeo-resa-stalls-in/

Världen

Källor: EU-ledare vill inte träffa Pompeo – resa ställs in

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo. Foto: Andrew Harnik/TT

USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska ha ställt in sin resa till Europa på tisdagen. Resan avstyrdes efter att både Luxemburgs utrikesminister och ledare i Bryssel avböjt att träffa honom, enligt källor till Reuters.

Planen var att Mike Pompeo först skulle träffa utrikesminister Jean Asselborn i Luxemburg för att sedan resa vidare till Bryssel för att träffa EU-ledare och toppdiplomater. På schemat stod även middag med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och möte med den belgiska utrikesministern Sophie Wilmes, skriver Reuters.

Först ställdes Luxemburgsbesöket in och i sista minuten även Brysselresan, enligt nyhetsbyråns källor. Beskeden från européerna kom efter att president Donald Trumps supportrar stormade USA:s kongressbyggnad den 6 januari.

En diplomatisk källa säger att de allierade i Europa skämdes för att visa sig med den amerikanska utrikesministern efter våldsamheterna.

Mike Pompeo har fördömt stormningen, men utan att nämna president Trump roll i sammanhanget.

Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn kallade Donald Trump för en ”brottsling” och en ”politisk pyroman” i nationell radio med anledning av händelserna i kongressen.

Att Mike Pompeos besök i landet är inställt har bekräftats av Luxemburgs utrikesdepartement för Reuters, men det vill inte kommentera anledningen. EU har avböjt att kommentera uppgifterna.

I USA säger utrikesdepartementet att arbetet med maktövergången gjorde att resan ställdes in. Det vill inte kommentera uppgifterna om att mötena avblåsts av hans motpart.

Under tidigare besök i Bryssel de senaste tre åren har Mike Pompeo hållit tal och träffat EU:s högsta ledare. Varför han planerade att göra en sista resa så nära inpå mandatperiodens slut är inte klarlagt.

Ämnen i artikeln

Mike Pompeo
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt