Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kallor-terrorattack-skulle-ske-narmaste-dagarna-i-island/

VÄRLDEN

Källor: Terrorattack skulle ske närmaste dagarna i Island

Isländsk polis.
Foto: TT

En terrorattack var planerad att ske inom de närmaste dagarna, det uppger källor för den isländska tidningen Morgunbladid efter att fyra män greps på onsdagen misstänkta för terrorplaner. Det isländska parlamentet och polisens årliga festival ska ha varit av intresse för männen.

Två män sitter häktade misstänkta för terrorförberedelser efter att den isländska polisen på onsdagen genomförde operation – den första i sitt slag i landets i historia. Ytterligare två män greps i samband med insatsen men försattes senare på fri fot, utan vidare förklaring. Samtliga ska vara isländska medborgare i 30-årsåldern.

De häktade männen misstänks även för införsel av vapen, vapendelar och ammunition, samt tillverkning av vapen.

Enligt källor till den isländska tidningen Morgunbladid ska de misstänkta ha planerat att genomföra en terrorattack de närmsta dagarna. Det isländska parlamentet, Alltinget, och polisens årliga festival den 1 oktober, uppges ha varit av särskilt intresse för männen, rapporterar public service-bolaget Rúv.

Motivet bakom den planerade attacken är inte klarlagt, men polisen har bekräftat att de utreder eventuella kopplingar till högerextrema grupper baserade i Norden, efter att högerextremistisk propaganda hittats i samband med en husrannsakan. Enligt Rúv utreds specifikt om männen studerat händelserna i Norge 2011, där den nu terrordömde Anders Behring Breivik mördade 77 personer på Utöya.

Den svenska säkerhetspolisen vill inte säga huruvida de är inkopplade i ärendet eller inte.

Ämnen i artikeln

Island
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt