Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-28 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kamp-mot-klockan-pa-java/

VÄRLDEN

Kamp mot klockan på Java

Skadade hus i Cianjur på västra Java.
Foto: Garry Lotulung/NurPhoto/Shutterstock

Dödssiffran fortsätter att sakta stiga efter jordskalvet på Java i Indonesien. Och tiden börjar rinna ut för att hitta fler av dem som ännu saknas.

TT Text

När onsdagen blev torsdag i Indonesien låg dödssiffran på minst 271 – varav en tredjedel är barn. Men fler döda tros finnas i de många byar som drabbades, och som ännu mer än två dygn efter skalvet inte har full kontakt med omvärlden.

President Joko Widodo har beordrat ut 12 000 soldater och 2 000 poliser för att hjälpa till med räddningsarbetet och sökandet efter såväl överlevande som döda.

Mer än 61 000 människor har förlorat sina hem och 2 000 har skadats. Officiellt saknas 40 personer, men från flera byar kommer uppgifter om att fler kan ha försvunnit i lermassorna.

Och leran hotar att förstöra ännu fler hus och ta ännu fler liv. Översvämningar hotar stora delar av det redan drabbade området när monsunregnen nu kommer.

– Vi måste vara vaksamma mot en potentiell andra katastrof, varnar Dwikorita Karnawati, chef för landets meteorologiska institut, och pekar i synnerhet ut området runt staden Cianjur, samma stad som var epicentrum för skalvet.

På onsdagen skakades räddningsarbetarna av ett efterskalv vars magnitud uppmättes till 3,9. Redan evakuerade flydde sina tillfälliga hem, men inga större skador rapporteras. Sedan det större skalvet i måndags har 171 efterskalv registrerats.

Ämnen i artikeln

Indonesien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt