Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-26 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kan-en-kvinna-bli-president-i-iran-40-kvinnor-ratades-infor-fredagens-val/

VÄRLDEN

Kan en kvinna bli president i Iran? 40 kvinnor ratades inför fredagens val

Masih Alinejad under ett besök i Oslo år 2014 vid en konferens om människorättsfrågor. Via sina plattformar på sociala medier riktar hon hård kritik mot den islamistiska regimen i Iran.
Masih Alinejad under ett besök i Oslo år 2014 vid en konferens om människorättsfrågor. Via sina plattformar på sociala medier riktar hon hård kritik mot den islamistiska regimen i Iran. Foto: Torstein Bøe/TT

Vid fredagens presidentval i Iran finns inte en enda kvinnlig kandidat. Det mäktiga väktarrådet diskvalificerade alla 40 kvinnor som ville ställa upp.

Men regimmotståndare som Masih Alinejad tror inte att det auktoritära styret i Iran förändras av att kvinnor tillåts ställa upp i presidentvalet. Hon vill ha valbojkott.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in