Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kan-julia-navalnaja-ta-over-makens-kamp-i-ryssland/

34 sek. Julia Navalnaja har kallats den ryska oppositionens första dam. Men kan hon ta över makens kamp medan han sitter fängslad?
VÄRLDEN

Kan Julia Navalnaja ta över makens kamp i Ryssland?

Julia Navalnaja blev känd på grund av sin man, den nu fängslade Aleksej Navalnyj. Han har överlevt ett mordförsök – något han kan tacka henne för.

Fram tills nu har Julia kallats den ryska oppositionens första dam, men hon är själv en politisk förmåga.

Kan hon ta över Navalnyjs kamp medan han sitter fängslad?

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 10 År 2013 återvände Navalnyj till Moskva efter att ha fått en villkorlig fängelsedom i Kirov för ett förskingringsbrott. Domslutet diskvalificerades senare av Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Foto: Evgeny Feldman/AP
Bild 2 av 10 När Navalnyj återvände till Moskva efter att ha fått vård i Tyskland på grund av förgiftningen var planet proppfullt med journalister. Navalnyj är i dag inte bara en rysk politiker utan också en internationell stjärna.
Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP
Bild 3 av 10 År 2017 anfölls Navalnyj av en okänd person som kastade grönfärgad antiseptisk vätska i ansiktet på honom. Hans ena öga skadades permanent. Här blir han omskött av sin hustru Julia.
Foto: Evgeny Feldman/AP
Bild 4 av 10 Det var meningen att planet från Berlin skulle landa på Vnukovo flygplats. Men myndigheterna stängde landningsbanan på Vnukovo och styrde om alla plan till Sjeremetevo för att minimera antalet personer som mötte paret Navalnyj.
Foto: Valery Sharifulin/TT
Bild 5 av 10 Från vänster Zachar, Julia, Aleksej och Darja Navalnaja. Aleksej Navalnyj har i motsats till de flesta ryska politiker aldrig dolt sin familj, utan tvärtom varit öppen med den.
Foto: Navalnyjs instagram/AP
Bild 6 av 10 Den första bilden av Navalnyj efter att han förgiftades lades ut på Instagram den 15 september 2020. Han är omgiven av sin familj och tydligt avmagrad.
Foto: Navalnyjs instagram/TT
Bild 7 av 10 Medan Navalnyj låg i koma, kopplad till en respirator på sjukhuset i Omsk, kämpade hans hustru Julia för att få tillstånd att flyga ut honom för vård i Tyskland. Till vänstern brodern Oleg Navalnyj, i mitten hans medarbetare Ivan Zjdanov.
Foto: Evgeniy Sofiychuk/AP
Bild 8 av 10 Den 24 december 2017 nominerade Navalnyjs parti honom till presidentkandidat. Men valmyndigheterna vägrade låta honom registrera sig.
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 9 av 10 Den 16 januari 2021 tar paret Navalnyj en selfie i Tyskland. Följande dag flög de hem till Moskva, där Navanyj omedelbart greps, något de visste från början. Nu är det oklart när de får ses nästa gång.
Foto: AP
Bild 10 av 10 Paret Navalnyj köar till passkontrollen på Sjeremetevo flygplats. Några minuter senare kom polisen och grep Aleksej Navalnyj. Hans villkorliga fängelsedom på 3,5 år har nyligen omvandlats till fängelse. Det är inte osannolikt att han får fler domar.
Foto: Mstyslav Chernov/AP