Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kand-lakares-dod-skakar-osterrike/

VÄRLDEN

Känd läkares död skakar Österrike

Allmänläkaren Lisa-Maria Kellermayr blev en av landets mest kända läkare under coronapandemin, och fick motta hot och hat från vaccinskeptiker. Hennes oväntade död har väckt starka reaktioner.
Allmänläkaren Lisa-Maria Kellermayr blev en av landets mest kända läkare under coronapandemin, och fick motta hot och hat från vaccinskeptiker. Hennes oväntade död har väckt starka reaktioner. Foto: Lovisa Herold

En av Österrikes mest kända läkare är död. Lisa-Maria Kellermayr, som fått motta hot och hat från vaccinmotståndare under coronapandemin, tog sitt liv under fredagen.

Händelsen har väckt starka reaktioner i ett land där pandemin splittrat samhället.

Allmänläkaren Lisa-Maria Kellermayr hittades död inne på sin mottagning i det lilla samhället Seewalchen am Attersee i fredags. En månad tidigare hade hon valt att stänga mottagningen, efter att under lång tid ha mottagit mordhot från personer som varit kritiska till coronarestriktioner och vaccin.

”Mejl kommer inte att besvaras”, skrev läkaren då på Twitter.

Lisa-Maria Kellermayr blev en av Österrikes mest kända läkare under pandemin, då hon i tv-program och på sociala medier förespråkade vaccin och hårda restriktioner. När DN besökte henne i Seewalchen am Attersee förra året berättade hon om den våg av hot och hat som framträdandena utlöst.

– Vissa skriver att de ska stycka mig, sade hon, och visade upp ett av hotmejlen hon fått.

DN träffade Lisa-Maria Kellermayr i november förra året. Då hade hon förstärkt säkerheten på sin mottagning för att kunna skydda sina patienter och sin personal.
DN träffade Lisa-Maria Kellermayr i november förra året. Då hade hon förstärkt säkerheten på sin mottagning för att kunna skydda sina patienter och sin personal. Foto: Lovisa Herold

Läkarens död har väckt starka reaktioner. Kellermayr har i flera intervjuer sagt att polisen och det österrikiska läkarförbundet inte tagit hoten mot henne på allvar. Enligt samstämmiga uppgifter i landets medier lämnade läkaren efter sig avskedsbrev där hon upprepade dessa anklagelser.

En presstalesperson för polisen i delstaten Oberösterreich säger till nyhetsbyrån APA att de ”gjort allt som varit möjligt att göra” för att skydda Lisa-Maria Kellermayr. Utredningarna av hoten som riktats mot läkaren är ännu inte avslutade.

Österrikes läkarförbund skriver i ett uttalande att de är ”djupt chockade” över Lisa-Maria Kellermayrs död. Förbundet uppmanar alla läkare i Wien att delta i den minnesstund som planeras där under måndagskvällen.

I Österrike och grannlandet Tyskland har coronapandemin och regeringarnas hantering av den lett till protester – och våldsdåd. I september förra året sköt en 50-årig man en ung anställd på en tysk bensinmack till döds, efter att den anställda uppmanat mannen att ta på sig ett munskydd.

Österrikes president, Alexander van der Bellen, fördömer hoten mot Lisa-Maria Kellermayr och skriver på Twitter att hans tankar går till hennes anhöriga.

”Hat och intolerans har ingen plats i vårt Österrike”, skriver han.

Lisa-Maria Kellermayr blev 36 år.

Läs mer:

”En tidsfråga innan någon blir skjuten” – pandemin splittrar samhället i Österrike

Ämnen i artikeln

Österrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt