Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-biden-har-tonat-ned-oron-for-tredje-varldskriget/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Karin Eriksson: Biden har tonat ned oron för tredje världskriget

President Joe Biden, omgiven av utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin.
Foto: Shawn Thew/TT

WASHINGTON. USA svänger och skickar stridsvagnar till Ukraina.

Beskedet visar att Joe Biden inte tänker låta sig styras av den ryske presidenten Vladimir Putins utspel om ökad risk för kärnvapenkrig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

När uppstår en brytpunkt i historien? Ibland vet vi direkt, som när ryska trupper inledde en militär invasion av grannlandet Ukraina tidigt på torsdagsmorgonen den 24 februari 2022. Ibland kan vi ana, som när USA:s president Joe Biden meddelar att USA ska skicka 31 stridsvagnar av typen M1 Abrams till Ukraina.

I onsdagens korta anförande betonade Biden att beslutet inte ska betraktas som ett hot mot Ryssland.

– Om ryska trupper återvänder till Ryssland, där de hör hemma, skulle detta krig vara över i dag, sade han.

Man kan diskutera om Vita huset agerar snabbt eller långsamt. Stridsvagnarna har varit på Ukrainas önskelista i många månader. Beskedet innebär ingen omedelbar vändpunkt i kriget. Som många experter påpekat, kommer det att ta tid att leverera stridsvagnarna och träna de ukrainska soldaterna. Däremot är beskedet en omsvängning från USA:s sida. Det är väl känt att försvarshögkvarteret Pentagon har stretat emot.

Om man utgår från var Joe Biden befann sig vid krigsutbrottet för drygt elva månader sedan blir förflyttningen betydande.

Biden i februari 2022.
Foto: Drew Angerer/TT

I februari 2022 försökte USA läka såren efter den tumultartade reträtten från Afghanistan. Ingenting tydde på att krigströtta amerikaner skulle vara beredda att bli indragna i nya konflikter i fjärran länder. Joe Biden betraktade sedan länge risken för ett kärnvapenkrig – snarare än den globala terrorismen – som det existentiella hotet mot USA.

Direkt efter invasionen gjorde Joe Biden klart att USA och dess allierade skulle straffa Ryssland med ekonomiska sanktioner och förse Ukraina med humanitärt stöd. Men han och hans medarbetare varnade också, gång på gång, för farorna med att trappa upp konflikten. Under en enda dag i början av mars, ett par veckor in i kriget, varnade han för risken för ett tredje världskrig fyra gånger vid två olika framträdanden.

– Tanken att vi skulle skicka in offensiv utrustning och ha plan och stridsvagnar och tåg med amerikanska piloter och amerikansk besättning, bara förstå... det kallas det tredje världskriget, hette det till exempel vid ett anförande i Philadelphia.

Sedan dess har det militära biståndet till Ukraina trappats upp i många omgångar. Strax före jul stod det klart att USA kommer att skicka det avancerade luftvärnssystemet Patriot till Ukraina. Nu går västmakterna på offensiven med leveranser av stridsvagnar. Det ger Ukraina helt andra möjligheter att pressa tillbaka de ryska trupperna.

Det är ett nytt och kraftfullt drag och det får Natoalliansen att framstå som orädd, konstaterar till exempel CNN:s säkerhetspolitiska redaktör Nick Paton Walsh.

Det är uppenbart att USA och dess allierade är beredda att avfärda olika så kallade röda linjer från Moskva

Tiden får utvisa om det var Polen som övertygade Tyskland eller Tyskland som övertalade USA. Klart är också att USA:s president än en gång lyckats att hålla ihop en internationell allians.

Det är uppenbart att USA och dess allierade är beredda att avfärda olika så kallade röda linjer från Moskva och att de inte låter sig styras av Putins utspel om ökad risk för ett kärnvapenkrig.

Joe Biden har kanske inte släppt oron för ett tredje världskrig – men tonat ned den betydligt.