Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-darfor-tar-desantis-hjalp-av-elon-musk/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Karin Eriksson: Därför tar DeSantis hjälp av Elon Musk

Elon Musk och Ron DeSantis.
Foto: Angela Weiss, Cheney Orr/TT

WASHINGTON. I natt tog Floridas guvernör Ron DeSantis klivet in i kampen om Vita huset – i ett samtal med techmiljardären Elon Musk på Twitter.

DN:s USA-korrespondent Karin Eriksson svarar på tre frågor om lanseringen.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Varför tar Ron DeSantis hjälp av Elon Musk i lanseringen av presidentvalskampanjen?

För att han kan det. Enligt NBC News har Musk och DeSantis haft kontakt sedan början av 2021. De rör sig i samma kretsar och uppskattar varandra. De senaste åren har techmiljardären etablerat sig som en kraft att räkna med i den amerikanska högern. Som ägare och vd för Twitter förfogar han nu över plattformen som var basen för Trumps framgångsrika presidentvalskampanj 2016. Det är klart att DeSantis och hans medarbetare ser stora möjligheter.

Dessutom kan Floridas guvernör reparera lite av sin skadade relation till näringslivet. På hemmaplan befinner han sig i en bitter fejd med Disneykoncernen, en fejd som bottnar i delstatens hantering av hbtq-rättigheter. Nyligen meddelade Disney att planer på omfattande investeringar i turiststaden Orlando skrinläggs. Över 2 000 arbetstillfällen gick om intet. En rad tongivande republikaner har kritiserat Floridas strider med näringslivet, och enligt uppgifter i amerikanska medier har en del donatorer börjat tveka om den stridslystne DeSantis verkligen är ett vettigare alternativ än Trump. Nu visar DeSantis att han kan vara kompis med företagarna - bara det är rätt företagare.

Hur kan Elon Musk tjäna på framträdandet?

Han äger och får marknadsföra Twitter som en ledande plattform för den konservativa rörelsen inför presidentvalet 2024. Han är uppenbarligen intresserad av att påverka valutgången och se till att Republikanerna röstar fram en kandidat som har möjlighet att nå ut till mer moderata väljarna och vinna ett allmänt val. Musk behöver inte heller stänga några dörrar för andra kandidater. I ett arrangemang för Wall Street Journal i tisdags konstaterade han att han inte är övertygad om vem som borde bli Republikanernas presidentkandidat och han har berömt DeSantis rival Tim Scott. Samtidigt är hans medverkan en viktig markering om att Twitter inte kommer att hålla armlängds avstånd till kandidaterna 2024.

Vilka är riskerna för Ron DeSantis?

Elon Musk är inte bara USA:s kanske viktigaste influerare, han har också gjort en lång rad kontroversiella uttalanden om allt i från finansmannen George Soros till Rysslands rätt till Krim. Han har anklagats för att underblåsa antisemitism och hylla några av världens mest auktoritära regimer. DeSantis kommer inte att nå ut till Trumpkritiska väljare i Republikanerna genom att ge sig i lag med Elon Musk. Det är kanske en risk som han är beredd att ta. Men han kan också hamna i skuggan av excentriske techmiljardären.

Det är ett välkänt faktum att Ron DeSantis politiska begåvning kommer till uttryck i förmågan att få saker gjorda, snarare än personlig charm. Detta är inte första gången som han låter andra personer få en huvudroll i sina egna kampanjer. Inför guvernörsvalet 2018 medverkade hela familjen DeSantis i hyllningar till den dåvarande presidenten och nuvarande rivalen Donald Trump.

Nu kan Trump som alltid driva tesen att det är han som utmanar etablissemanget, medan makthavare som DeSantis lierar sig med näringslivet.

Läs mer:

Karin Eriksson: Kan DeSantis besegra både Donald Trump och Donald Duck?

Så gick Musk från hjälte till hatobjekt i Ukraina