Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/karin-eriksson-darfor-trotsar-tunga-republikaner-trumps-altande/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Karin Eriksson: Därför trotsar tunga republikaner Trumps ältande

Trump i Ohio i juni.
Trump i Ohio i juni. Foto: Aaron Josefczyk/TT

WASHINGTON. På lördag kväll kliver Donald Trump ut på scenen i Arizona med sina lögner om fusk och bedrägerier i presidentvalet 2020.

Men några av partitopparna i Republikanerna har fått nog av ältandet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Plötsligt händer det: En inflytelserik republikan trotsar Trumps lögner om presidentvalet 2020 – och får stöd av flera partikamrater.

I söndags medverkade Mike Rounds, senator från South Dakota, i en uppmärksammad intervju i ABC News. Det som han sa borde vara en självklarhet: Att eventuella oegentligheter i presidentvalet 2020 inte påverkade valresultatet.

– Vi vann helt enkelt inte, konstaterade han.

Mike Rounds.
Mike Rounds. Foto: Patrick Semansky/TT

Trumps dåvarande justitieminister William Barr drog samma slutsats redan i början av december 2020. Domstolarna avfärdade Trumplägrets klagomål om fusk gång på gång.

Men Donald Trump accepterar aldrig att han är en förlorare. Han reagerade på intervjun med Rounds med sedvanligt raseri.

”Är han galen eller bara dum”, undrade den före detta presidenten i ett uttalande, där han också utmålade senatorn som en fjant som aldrig mer skulle få hans stöd i en valrörelse.

Rounds ska inte möta väljarna i senatsvalet förrän 2026 så han slipper möjligen ligga vaken om nätterna av oro för hotet om hämnd. I början på veckan konstaterade senatorn att han var ”besviken men inte förvånad” över Trumps reaktion.

– Vi är inte ute efter bråk. Det vi försöker göra är att säga att detta är fakta, och fakta kommer inte att förändras, sa Mike Rounds till CNN.

Senatens republikanska minoritetsledare Mitch McConnell.
Senatens republikanska minoritetsledare Mitch McConnell. Foto: Chip Somodevilla/Getty

Han fick stöd av flera av kollegerna i senaten. Den republikanske minoritetsledaren Mitch McConnell förklarade för CNN att han anser att Rounds sa sanningen. Senator Kevin Cramer från North Dakota gjorde klart att han gått vidare för länge sedan. John Thune, Rounds kollega från South Dakota, konstaterade att det inte var en vinnande strategi att älta det förflutna.

Det är precis detta som den senaste veckans debatt handlar om: Att tunga republikaner fruktar att Trumps vevande ska avskräcka väljare från att rösta.

Det betyder inte att det pågår en seriös uppgörelse med Trump inom partietablissemanget i Republikanerna. Partitopparna läser samma opinionsundersökningar som alla andra - och de mätningarna visar att en stor majoritet av de republikanska väljarna tror att valet var riggat.

När jag talar med Trumpanhängare, kommer ofta utläggningar om Trumps övertag i rösträkningen på valkvällen.

– Bidens återhämtning var statistiskt omöjlig, hävdade Keith Scott, som besökte Kapitolium på årsdagen av stormningen för att marknadsföra en bok om valfusket.

Keith Scott på årsdagen av stormningen av Kapitolium.
Keith Scott på årsdagen av stormningen av Kapitolium. Foto: Pontus Höök

Ledarskiktet i representanthuset, som är den andra kammaren i kongressen, har slutit upp bakom Trump och degraderat kritiker som Liz Cheney.

Det är ingen hemlighet att det pågår en maktkamp i senaten och att McConnell har en betydligt frostigare relation till Trumplägret. Men framför allt vill han gå vidare och ta striden med Bidenadministrationen.

Republikanerna har stora förhoppningar om att de ska återta majoriteten i kongressen i mellanårsvalet i november. Marginalerna i kongressen är små, den sittande presidentens parti brukar tappa röster och Joe Biden har lågt stöd i opinionsmätningarna.

Trump skulle förstås kunna bidra till medvinden i valrörelsen med helgens kampanjmöte i Arizona. Han har haft förmågan att mobilisera väljarbasen. Men kommer kärnväljarna att gå och rösta, när de är bergfast övertygade om att resultaten är fejk?

Två exempel från det senaste året visar att Republikanerna kan vinna på att hålla ett visst avstånd till lögnerna om fusket.

Republikanen Glenn Youngkin höll artig distans till Trump när han mötte medierna i valrörelsen i Virginia.
Republikanen Glenn Youngkin höll artig distans till Trump när han mötte medierna i valrörelsen i Virginia. Foto: Karin Eriksson

Demokraterna tog hem segern i omvalet till senaten i Georgia i början av januari förra året, sedan Donald Trump gästat kampanjen och agiterat om det stulna valet.

Republikanen Glenn Youngkin säkrade däremot segern i guvernörsvalet i Virginia i november, efter att ha hållit en artig distans till Trump.

– Vi vill att folk ska känna att deras röst spelar roll, konstaterade Rounds i en intervju med CNN.

Ämnen i artikeln

USA
Donald Trump

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt