Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 20:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kaskelottdod-pa-australisk-strand-utreds/

VÄRLDEN

Nya valstrandningar i Australien

14 kaskelotter strandade på en avlägsen strand i den australiska delstaten Tasmanien.
Foto: Department of Natural Resources and Environment Tasmania/AFP

Hundratals pilotvalar i dåligt skick har hittats strandade på västra Tasmanien. Larmet kommer samtidigt som australiska viltvårdare utreder hur det kunde komma sig att 14 kaskelotter så sent som häromdagen hittades döda på en isolerad strand i delstaten.

TT Text

Pilotvalarna hittades nära Macquarie Harbour på den australiska delstatens västkust. Många av dem tros vara döda, men en hel del är troligen vid liv. Ett vittne som talat med mediebolaget ABC kallar det en ”massiv händelse”, men i väntan på att större resurser anländer till området är informationen knapphändig.

Tidigare i veckan hittades kaskelotterna, som är avsevärt större djur än pilotvalarna, strandade på King Island, som ligger längre norrut, vid Tasmaniens nordvästra hörn.

Där befinner sig nu biologer och en veterinär från den statliga miljövårdsmyndigheten som ska titta närmare på möjliga orsaker bakom masstrandningen.

Kris Carlyon, en av de tillresta biologerna, beskriver det som en trolig olycka.

– Den vanligaste orsaken bakom strandning är olycksfall, de kan ha letat efter föda nära stranden, det kan ha funnits föda där och kanske fångades de i lågvattnet, säger han till lokaltidningen The Mercury.

Kaskelottvalarna upptäcktes under måndagen och hade då sannolikt legat där sedan i söndags, säger Carlyon. Enligt honom är kollektiva strandningar inte vanligt förekommande i regionen, men han säger också att det ”absolut inte är oväntat” att så nu har skett.

2020 inträffade den största masstrandningen i Tasmaniens historia då 470 pilotvalar fastnade längs delstatens västkust.

Över 300 djur dog den gången, trots att ett stort antal volontärer under flera dagar slet i det kalla vattnet för att rädda dem.

Ämnen i artikeln

Australien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt