Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 20:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/katastroflage-trots-alla-pengar-som-lagts-pa-skydd/

VÄRLDEN

Katastrofläge – trots alla pengar som lagts på skydd

02:47. Piet Dircke, professor i vattenhantering, vill att katastrofen ska leda till en diskussion om hur vi blir bättre rustade för framtida översvämningar.

MAASTRICHT/VALKENBURG. I Nederländerna har de senaste dagarnas översvämningar tvingat 10 000 människor att lämna sina hem. Landet har utlyst nationellt katastrofläge. Men ännu verkar ingen person ha dött i översvämningarna.

– Folk frågar hur detta kan hända när vi satsat så mycket pengar på skydd. Jag tänker i stället på att skadorna hade kunnat bli mycket värre, säger Piet Dircke, professor i vattenhantering vid universitetet i Rotterdam.

Lukten är... inte lämpad för känsliga näsor. I restaurangens översvämmade källare har avloppssystemet gått sönder. Nina Aarts, som jobbar på restaurangen som ligger precis vid floden Geul i Nederländerna, är på plats för första gången sedan vattnet sjunkit undan.

Patrick Lincken arbetar på en restaurang i översvämningsdrabbade Valkenburg i Nederländerna. Källaren har fyllts av vatten och innehåll från det trasiga avloppssystemet.
Patrick Lincken arbetar på en restaurang i översvämningsdrabbade Valkenburg i Nederländerna. Källaren har fyllts av vatten och innehåll från det trasiga avloppssystemet. Foto: Alexander Mahmoud

– Det är rätt illa. Vi behöver nytt golv, nya dörrar, nya maskiner. Ja, i princip allt, säger hon.

Under förra året tvingades restaurangen hålla stängt i nästan sju månader på grund av coronapandemin. Nu har en ny kris drabbat verksamheten, som aldrig tidigare haft problem med översvämningar.

– Det här händer mitt under turistsäsongen, säger Nina Aarts.

Nina Aarts, som jobbar på restaurangen vid floden, hjälper till med städningen. – Det är illa, säger hon.
Nina Aarts, som jobbar på restaurangen vid floden, hjälper till med städningen. – Det är illa, säger hon. Foto: Alexander Mahmoud

40 procent av Nederländernas yta ligger under havsnivån. 1953 drabbades landet av en översvämning som tog 1800 människors liv. Katastrofen fick regeringen att bygga slussar, dammar, barriärer och pumpsystem för att hålla vattnet i schack. I dag har landet ett av världens mest effektiva skydd mot översvämningar.

Men de senaste dagarnas extrema regnmängder var oväntade på flera sätt. Det säger Piet Dircke, professor i vattenhantering vid universitetet i Rotterdam.

– Dels är vi vana vid översvämningar under vintern, i januari eller februari. Nu hände detta mitt i sommaren. Dels var det många små floder som svämmade över. Skyddet kring dem är, av naturliga skäl, inte lika utbyggt som kring de större floderna, säger han.

Piet Dircke har arbetat med översvämningsskydd runtom i världen under flera årtionden, men aldrig själv drabbats av en översvämning. Nu, i juli 2021, står han på bottenvåningen i sitt hus och ber om ursäkt för lukten som vattenskadorna orsakat.

– Det är egentligen bara vårt sovrum som är skadat, många andra har det mycket värre. Men vi har aldrig tidigare drabbats – huset ligger 50 meter över havsnivån, säger han.

Piet Dircke har arbetat med översvämningsskydd i Nordamerika och Sydostasien. Han var på plats i New Orleans efter stormen Katrina. Nu har han för första gången drabbats av en översvämning själv. – Men det här är ingenting jämfört med vad andra varit med om, säger han.
Piet Dircke har arbetat med översvämningsskydd i Nordamerika och Sydostasien. Han var på plats i New Orleans efter stormen Katrina. Nu har han för första gången drabbats av en översvämning själv. – Men det här är ingenting jämfört med vad andra varit med om, säger han. Foto: Alexander Mahmoud

Under veckan har extrema regnmängder registrerats i delar av västra Europa. I det värst drabbade området i västra Tyskland föll 114 millimeter regn under 24 timmar, enligt meteorologinstitutet Deutschen Wetterdienst.

Piet Dircke säger att det är omöjligt att förebygga översvämningar när så mycket regn faller på så kort tid, men att skyddssystem kan minimera skadorna. Professorn hoppas att katastrofen ska leda till en diskussion om hur vi kan bygga samhällen som är bättre rustade för framtida översvämningar.

– Ta sjukhusen, till exempel, eller äldreboendena. Vi måste se till att de är högt belägna. Annars kommer vi att behöva lägga omfattande resurser på att evakuera de mest sårbara vid en katastrof, säger han.

– Vattnet känner inga gränser, säger Piet Dircke. Han säger att översvämningarna som drabbat Belgien, Tyskland och Nederländerna visar hur viktigt det är att länderna samarbetar kring sin vattenhantering.
– Vattnet känner inga gränser, säger Piet Dircke. Han säger att översvämningarna som drabbat Belgien, Tyskland och Nederländerna visar hur viktigt det är att länderna samarbetar kring sin vattenhantering. Foto: Alexander Mahmoud

Nederländernas premiärminister Mark Rutte talade om landets översvämningsskydd när han besökte katastrofdrabbade Venlo under fredagen.

– Nederländerna har förberett sig på detta, sa han.

Enligt premiärministern råder det inget tvivel om att det finns ett samband mellan den extrema väderhändelsen och klimatförändringarna.

– Här är verkligen något på gång, sa Mark Rutte.

I Valkenburg vid floden Geul hjälps Desiree Heckel och hennes son Kas åt att kasta upp en gammal dator på en skräphög. Hela källaren i huset där familjen äger en lägenhet är översvämmad.

– För barnen är det lite exotiskt att se de här gamla grejerna – de har ju aldrig sett en telefon med sladd förut! säger Desiree Heckel, och pekar på en gammal telefonlur som ligger slängd på skräphögen.

Kas och Ize Heckel hjälper sin mamma Desiree att tömma en översvämmad källare i staden Valkenburg.
Kas och Ize Heckel hjälper sin mamma Desiree att tömma en översvämmad källare i staden Valkenburg. Foto: Alexander Mahmoud

Som så många andra blev Desiree Heckel chockad av hur fort vattnet kunde stiga. Hon säger att Nederländerna trots allt klarat sig bra.

– Andra länder har ju dödsfall. Det här är ju trots allt bara materiella skador.

Läs mer:

Ovädret drar vidare – stora översvämningar i Österrike

Räddningsarbetarna brottas med stora utmaningar

”Vägen förvandlades till en flod på fem minuter”

Ämnen i artikeln

Klimatet
Väder
Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt