Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/katrine-marcal-boris-johnson-maste-hitta-en-gemensam-grund-med-usa/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Katrine Marçal: Boris Johnson måste hitta en gemensam grund med USA

Foto: Andrew Parsons / No10 Downing St

President Joe Biden skämtade om att både han och Boris Johnson har lyckats ”gifta upp sig” i världen. Den nygifte brittiske premiärministern kunde inte annat än hålla med.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Jag kommer inte att säga emot dig om detta, eller gällande något annat heller, tror jag” sa Boris Johnson till Joe Biden.

Det var ett skämt.

Men det var också ganska sant.

För Storbritannien är relationen till USA oerhört viktig. Politiska förståsigpåare i London må sitta och säga att de har hört från sina ”säkra källor” inne på Downing Street 10 att regeringen minsann inte alls bryr sig om vad USA:s president tycker om brexit.

Men den brittiska regeringen bryr sig i princip alltid om vad USA tycker.

Att Joe Biden vann valet i november förra året spelade till exempel en inte obetydlig roll för att Storbritannien tillslut slöt ett brexitavtal med EU.

Och i dag träffades Boris Johnson och Joe Biden för första gången personligen. Det ska hållas G7-möte i Carbis Bay på sydvästra Englands yttersta spets i grevskapet Cornwall. Det var leenden och promenad på stranden med fruarna Jill Biden och Carrie Symonds. Till och med Boris Johnsons yngsta son Wilfred visades upp mot blå horisont. Boris Johnson försökte spela ner alla spänningar.

För sådana finns.

USA:s mest seniora diplomat i Storbritannien sa nyligen till den brittiske brexitministern att den brittiska regeringen ”inflammerar” spänningar i Irland genom sin politik i Nordirland.

Det var mycket hårda ord i dessa sammanhang.

Bakgrunden är den komplicerade handelspolitiska kompromiss som brexit har tvingat fram i Nordirland. Joe Biden oroar sig generellt för att den brittiska regeringens sätt att hantera Nordirland kan hota fredsprocessen i regionen. Och detta är en fråga som Biden verkligen brinner för.

Joe Biden identifierar sig starkt med sin mammas irländska arv. Många amerikaner med irländsk bakgrund kan - även om deras familjer inte har satt en fot i Irland på generationer - ofta känna sig mer irländska än irländarna själva. Men Joe Biden har också ett djupt engagemang i freden i Nordirland.

När han var vicepresident under Barack Obama satt han bokstavligen och ringde till nordirländska partiledare när det var regeringskris där 2015. I Storbritannien undrar en del rentav om inte Joe Biden kan Nordirlandfrågan bättre än Boris Johnson.

Och nu måste Boris Johnson lyckas charma sig förbi allt det där. G7-mötet måste bli en succé. Mötet är på brittisk mark och har lyfts fram som en comeback för Storbritannien på den internationella scenen efter brexit.

I augusti 1941 kom Winston Churchill och USA:s dåvarande president Franklin Roosevelt överens om en rad principer för den globala politiken. Dokumentet kom att kallas Atlantdeklarationen, och anses ha bidragit till att bland annat FN och Nato blev till.

Nu förbereder Joe Biden och Boris Johnson en ny Atlantdeklaration sägs det.

Innan G7-mötet har ett PM cirkulerat bland delegaterna som kallas för ”Cornwall-konsensusen” efter det engelska grevskap som mötet hålls i. Det försöker dra upp nya principer för en global ordning efter pandemin. Det är mycket stora ord i PM:et.

Som onekligen brukar vara fallet i dessa sammanhang.

Men det går ändå att se ett par nya teman. Som att världens ekonomier på helt nya sätt sägs behöva hantera frågor som rör miljö, hälsa och ojämlikhet.

Vi går in i någon form av nytt politiskt ögonblick efter pandemin och om Boris Johnson och Storbritannien vill vara med och forma det måste man hitta en gemensam grund med USA.

Därav charmoffensiven på stranden i Cornwall i dag.

Läs mer:

Erik de la Reguera: Tre saker att hålla koll på under toppmötet

Biden landar i Storbritannien med krav på stabilitet i Nordirland

Ämnen i artikeln

Brexit
G7
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt