Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 11:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/katrine-marcal-fest-eller-inte-fest-det-ar-fragan/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Katrine Marçal: Fest eller inte fest, det är frågan

Boris Johnsons framtid som premiärminister i Storbritannien ifrågasätts av allt fler.
Boris Johnsons framtid som premiärminister i Storbritannien ifrågasätts av allt fler. Foto: Martyn Wheatley/Parsons Media

LONDON. Vad är definitionen av en fest? På den frågan hänger Boris Johnsons framtid som brittisk premiärminister.

Nya avslöjanden om fester på Downing Street 10 under pandemin skakar Storbritannien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Om det var olagligt att ha fest under den brittiska nedstängningen 2020 och om 30 personer drack alkohol i en trädgård, ska man se det som en fest?

Det är frågan.

Boris Johnson har försvarat sitt deltagande vid en tillställning på 10 Downing Street den 20 maj 2020 med att han uppfattade det som en ”jobbtillställning”.

Protester mot Boris Johnson utanför parlamentet i London den 12 januari.
Protester mot Boris Johnson utanför parlamentet i London den 12 januari. Foto: Tejas Sandhu/TT

Utifrån kan det verka bisarrt. En fest är väl en fest? Om 100 personer bjuds in och uppmanas till att ta med sig ”egen sprit”, borde det inte ha slagit premiärministern att det kan ha varit en ”fest”? Borde det inte ha påmint honom om att han själv hade förbjudit fester?

Fast det är inte riktigt så enkelt.

Inte om man tar in alkoholkulturen i brittisk politik.

Att dricka alkohol vid skrivbordet om man jobbar över en fredag anses ganska normalt på 10 Downing Street. Det händer även på finansdepartementet och det brittiska parlamentet har elva indirekt skattesubventionerade barer där det kan gå livat till en vanlig vardag om det är sen omröstning i underhuset.

Vad är en fest? Vad är en ”jobbtillställning”? Måste man vara nykter när man styr ett land? (Winston Churchill var det inte).

Men framför allt: Vad kan ett folk som har gjort stora uppoffringar under en pandemi egentligen kräva av de som leder riket?

På fredagen kom nya avslöjanden i The Telegraph. Den här gången gällde det två tillställningar den 16 april 2021, dagen innan drottningen Elizabeth II begravde sin man prins Philip.

Drottning Elizabeth II under begravningen av hennes make prins Philip.
Drottning Elizabeth II under begravningen av hennes make prins Philip. Foto: Jonathan Brady/WPA Pool/Shutters

I april 2021 var det inte bara sociala restriktioner på plats i England: den 94-åriga drottningen tvingades sitta alldeles ensam under begravningen. Storbritannien hade också officiell landssorg. BBC ställde in sina underhållningsprogram och visade i princip bara dokumentärer om den döde prinsen.

Men på Downing Street 10 var det alltså fest.

Den här gången gick det inte att förneka att ”fest” var vad det handlade om. Vi talar om spontandisco i källaren och folk som skickades ut på stan för att köpa vin med en resväska.

Den här gången gick det inte att förneka att ”fest” var vad det handlade om. Vi talar om spontandisco i källaren och folk som skickades ut på stan för att köpa vin med en resväska.

Framåt småtimmarna gungade någon sönder premiärministerns sons gunga.

Boris Johnson själv var inte där. Men det är fortfarande en fest för mycket. Vad är det för premiärminister som skapar den här typen av kultur omkring sig?

Det är frågan som många ställer sig.

Inte minst har 10 Downing Street fått be drottningen om ursäkt för bristande respekt mot hennes döde man. Det är inte roligt för ett konservativt parti att behöva göra.

De flesta bedömare menar att Boris Johnson är ”körd”. Han kan mycket väl klamra sig fast vid makten ett tag till, givet att det inte kommer fler avslöjanden om fler fester.

Men att vi nu är inne i slutet av hans tid som premiärminister verkar de flesta eniga om.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt