Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 22:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kidnappad-nunna-slappt-efter-fyra-ar/

VÄRLDEN

Kidnappad nunna släppt efter fyra år

Gloria Cecilia Narvaez Argoti i juli 2017 i en video som släpptes av kidnapparna.
Gloria Cecilia Narvaez Argoti i juli 2017 i en video som släpptes av kidnapparna. Foto: SITE/AFP

En colombiansk nunna som har varit kidnappad i Mali i över fyra år har släppts fri.

TT-AFP Text
DN Text

Gloria Cecilia Narváez Argoti missionerade när hon den 7 februari 2017 kidnappades av jihadister i Koutiala, 40 mil öster om Malis huvudstad Bamako

– Jag är väldigt glad. Jag höll mig frisk i fem år, tack Gud, säger hon i malisk statlig tv, och tackar alla inblandade som har arbetat för hennes frisläppande.

Det är oklart om någon lösensumma har betalats. Enligt Malis presidentkansli ligger en gemensam ansträngning från flera underrättelsetjänster bakom frigivningen.

Vid kidnappningstillfället ska förövarna ursprungligen ha riktat in sig på två yngre nunnor, men då lär Gloria Cecilia Narváez Argoti ha vädjat om att ta henne i stället, eftersom hon hade högre ställning. Kvinnan uppges nu må bra och har flugits till Rom.

Från colombianskt håll uppges att frisläppandet är resultatet av ett omfattande arbete, där möten har hållits med flera europeiska och afrikanska ambassadörer genom åren, och med inblandning av Interpol.

– Det är mycket goda nyheter i dag för Colombia, men också för den nationella polisen och för alla ansträngningar som har gjorts under årens lopp för att säkra en säker frigivning av vår landsmaninna, säger Colombias rikspolischef Jorge Luis Vargas.

Terrorsekten Aqim, ”al-Qaida i islamiska Maghreb”, har varit ett hot i regionen under snart 15 år och har delvis profilerat sig med kidnappningar av västerlänningar i hopp om att få lösesummor. Ett uppmärksammat fall var svenska Johan Gustafsson som med en nederländsk och en sydafrikansk reskamrat varit tillfångatagen i närmare sex år när han frigavs sommaren 2018.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt