Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 20:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kina-forlanger-stangningen-av-20-miljonersstad/

VÄRLDEN

Kina förlänger stängningen av 20 miljonersstad

I kinesiska Chengdu får invånarna fortsätta att vara isolerade som ett led i landets nolltolerans mot covid-19.
Foto: AFP/TT

Den kinesiska megastaden Chengdus över 20 miljoner invånare kommer att få fortsätta sitta isolerade som ett led i Kinas nolltolerans mot covid-19. Kina håller som enda land i världen fast vid politiken trots att den svider allt hårdare ekonomiskt.

Det rådde panik i Chengdus livsmedelsbutiker när invånarna fick höra att staden kommer att stängas för att hejda ännu ett covid-utbrott. Folk gav sig ut för att handla mat och bilar packades fulla med kycklingar, grisar och ägg. Kineserna har inte glömt vad som hände när Shanghai stängde i månader i somras och invånarna klagade på brist på mat.

Stängningen kommer efter att Chengdu, som är huvudstad i den södra provinsen Sichuan och landets sjätte största stad, haft runt 150 covidfall under förra veckan. På söndagen gick myndigheterna ut med att endast två distrikt i staden kommer att undantas från stängningen.

Under början av veckan kommer miljoner invånare att masstestas enligt stadens myndigheter. Så snart en person genomfört sitt test måste personen återvända direkt hem.

Trots få nya fall reagerar de kinesiska myndigheterna hårt så snart dessa dyker upp. I Tianjin, nära huvudstaden Peking, stängdes samtliga restauranger sedan 22 nya fall konstaterats i lördags. Under söndagen började staden testa sina 13,7 miljoner invånare.

Också Kinas teknikcentrum, staden Shenzhen, kommer att införa olika former av restriktioner med start under måndagen, skriver nyhetsbyrån Reuters. Sedan i lördags har staden stängt stora delar av sin verksamhet.

Sett till hela Kina redovisades i lördags 1 673 fall av covid-19 med flest nya fall i Tibet, skriver Bloomberg.

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt