Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 22:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kina-forsoker-tysta-metoo-ikon-varfor-vill-de-krossa-mig/

VÄRLDEN

Kina försöker tysta metoo-ikon: ”Varför vill de krossa mig”

Zhou Xiaoxuan (vänster) anländer till domstolen i Peking den 14 september.
Zhou Xiaoxuan (vänster) anländer till domstolen i Peking den 14 september. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Kinesiska Zhou Xiaoxuan anklagade en programledare på den statliga tv-kanalen CCTV för sexuella trakasserier och tog fallet till domstol. Därefter har Kina försökt tysta 28-åringen genom att stänga av henne och hennes följare från sociala medier.

– Varför vill de krossa mig? frågar sig den unga kvinnan enligt BBC.

För tre år sedan började metoo-vågen svepa över Kina. Zhou Xiaoxuan, med smeknamnet Xianzi, var en av många som delade sina berättelser om sexuella trakasserier och när hon anklagade programledaren Zhu Jun för oegentligheter blev inlägget viralt, rapporterar BBC.

Trakasserierna ska ha ägt rum 2014 när Zhou Xiaoxuan var 21 år och praktiserade på Zhu Juns show. Den unga kinesiskan har berättat att hon träffade programledaren i hans omklädningsrum i hopp om att få en intervju, vilket slutade med att han tafsade på och kysste henne mot hennes vilja.

Hon försökte värja sig och det hela avbröts flera gånger när medarbetare kom in i rummet, men Zhou Xiaoxuan menar att hon var så paralyserad av skam och rädsla att hon inte kunde larma sina kollegor.

”Jag var rädd för att det skulle påverka mina studier om jag förnärmade Zhu Jun, så jag vågade inte protestera”, skrev hon i sitt 3 000 ord långa inlägg.

Till slut, när programledaren samtalade med en annan person, tog hon sig samman och lämnade rummet – efter 50 minuter.

Nästa dag anmälde hon händelsen till polisen. Zhou Xiaoxuan hävdar att det inte föll i god jord – polisen sade åt henne att hålla tyst och menade att Zhu Jun sågs som ett nationellt exempel på ”positiv energi”, hans rykte inte fick besudlas. Därför höll hon tyst fram till dess att metoo fick fotfäste i Kina.

57-årige Zhu Jun har tidigare varit medlem av Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens, som fungerar som rådgivare till regeringen. Han har varit programledare för det statliga tv-bolaget CCTV:s årliga vårfestshow, som har högst tittarsiffror av alla program i landet, i två årtionden.

Programledaren har förnekat alla anklagelser och hävdar att han är utsatt för en smutskastningskampanj. Han har stämt Zhou Xiaoxuan för ärekränkning, som i sin tur har svarat med stämma honom för brott mot personliga rättigheter.

En bild från årets vårfestshow som sändes av det statliga tv-bolaget CCTV.
En bild från årets vårfestshow som sändes av det statliga tv-bolaget CCTV. Foto: AP

Zhou Xiaoxuan har krävt en offentlig ursäkt och 50 000 yuan (cirka 68 000 kronor) i skadestånd. I mitten av september föll domen – rätten hävdade att det inte fanns tillräckligt bevis för att fälla programledaren.

– Jag är mycket ledsen över att berätta för alla att jag förlorade, sade 28-åringen efter domen enligt NPR.

Zhou Xiaoxuan har sagt att hon ska överklaga. Hon är kritisk mot rätten och menar att den gett henne för lite tid att tala och lägga fram vad hon hävdar är stödbevisning, exempelvis övervakningskamerabilder från området utanför omklädningsrummet och en bild på när hon träffar programledaren.

Kinesiskan hävdar också att polisen inte hittade några spår av programledarens dna på klänningen hon bar den aktuella dagen och när hon bad att plagget skulle granskas igen sade domstolen att det hade försvunnit. Domstolen ska även ha sagt att det var onödigt att tvinga programledaren att vittna.

Samtidigt pågår ärekränkningstvisten. Programledaren Zhu Jun kräver 650 000 yuan (cirka 880 000 kronor) i skadestånd.

– Jag var 21 när det här inträffade. Nu är jag 28, jag är så trött – jag vet inte om jag kan uppbåda tillräckligt med mod för att kämpa i ytterligare tre år, sade hon i en video som hon delade med sig av till sina anhängare förra veckan efter att ha varit i rätten enligt BBC.

Myndigheterna har försökt tysta Zhou Xiaoxuan genom att stänga diskussioner och hindra henne från att göra inlägg på den sociala medieplattformen Weibo. I juli stängdes hennes konto efter att hon sades ha brutit mot reglerna. Till en början kringgick hon det genom att låta hennes anhängare lägga ut inlägg, men sedan stänges även deras konton ned.

– Om man förbjuder människor att berätta att de mår dåligt försöker man verkligen krossa dem. Jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Varför vill de krossa mig?, säger hon enligt BBC.

Människor stöttar Zhou Xiaoxuan utanför domstolen i Peking i december förra året.
Människor stöttar Zhou Xiaoxuan utanför domstolen i Peking i december förra året. Foto: Andy Wong/AP

Medan den första rättsprocessen utspelade sig i domstolen i Peking fanns anhängare på plats utanför som stöd. Personer som delade med sig av bilder och filmer tagna utanför rätten, eller uppdaterade om fallet, stängdes av från Weibo i en vecka eller mer. Trots det lät sig många inte avskräckas.

– Xianzis fall har blivit en knutpunkt och ett hopp för kinesiska kvinnor. Vi kommer inte att låta resultatet definiera våra ansträngningar de senaste tre åren. Det är en fantastisk tröst och uppmuntran att se mer och mer människor dela vår väg, sade Ashley Xie som väntade utanför domstolen under förhandlingarna enligt CNN.

Hon fortsatte:

– Oavsett hur svårt det kan bli att stå upp och äga vad man tycker i framtiden, kommer vi att fortsätta. Metoos låga kan aldrig släckas när den en gång har tänts.

BBC har sökt programledaren Zhu Jun och hans advokater för en kommentar, men de har inte återkommit.

Läs mer:

Kinas ambassadör i Sverige lämnar sitt uppdrag

Kanadensare släppta i Kina – kinesiska i husarrest har lämnat Kanada

Ämnen i artikeln

metoo
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt