Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 20:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kina-infor-sanktioner-mot-nancy-pelosi/

VÄRLDEN

Fortsatta militärövningar runt Taiwan på fredagen

47 sek. Kina har skjutit skarpt mot taiwanesiskt vatten. På torsdagen meddelade det taiwanesiska försvarsministeriet att flera robotar slagit ned runt ön.

Kina bryter dialogen på en rad områden med USA, som svar på toppolitikern Nancy Pelosis besök i Taiwan. Kina inför sanktioner mot Pelosi och hennes familj. Webbsidor i Taiwan tillhörande departementen för försvar och utrikesfrågor har drabbats av cyberattacker. Och de kinesiska militärövningarna har överskridit en linje i Taiwansundet.

Kinesiska militärhelikoptrar flyger över ön Pingtan som är en av Kinas punkter närmast Taiwan.
Kinesiska militärhelikoptrar flyger över ön Pingtan som är en av Kinas punkter närmast Taiwan. Foto: Hector Retamal/AFP

Två dagar efter att Nancy Pelosi, det amerikanska representanthusets talman, lämnat Taiwan bryter Kina dialogen med USA på en rad områden.

Enligt ett meddelande från kinesiska utrikesdepartementet handlar det om dialoger mellan kinesiska och amerikanska militärer, arbetsmöten mellan Kinas och USA:s försvarsdepartement, men också om samarbeten bland annat gällande kriminalitet, narkotikabekämpning och klimatfrågor.

Motåtgärderna mot Pelosis besök är inte överdrivna, sa Kinas utrikesdepartement i en kommentar och skyllde den uppkomna krisen helt på den amerikanska sidan.

I åtgärderna ingår även sanktioner riktade mot Nancy Pelosi och hennes familj.

Nancy Pelosi besökte tidigare i veckan Taiwan för att sedan åka vidare till Japan.
Nancy Pelosi besökte tidigare i veckan Taiwan för att sedan åka vidare till Japan. Foto: Masatoshi Okauchi/TT

Antony Blinken, USA:s utrikesminister, kallade vid sidan av ett möte med sammanslutningen Asean på fredagen Kinas kraftiga robotbeskjutning av vattnen runt Taiwan för en tydlig och oberättigad upptrappning. Men underströk att USA inte kommer att låta sig provoceras av Kina.

Den taiwanesiska militären hade klockan fem på eftermiddagen, lokal tid, räknat till 68 flygplan och 13 krigsfartyg i vattnen kring ön. Några hade överskridit linjen i Taiwansundet, som fungerat som gräns, och tvingat Taiwan att reagera med militära plan och fartyg för att hålla dem på avstånd.

Militärövningen har fått kritik av G7-länderna och EU för att den militära upptrappningen i Taiwans hav. Kina har i sin tur kallat till sig både USA:s och EU-ländernas diplomater för att framföra klagomål.

Kinesiska stridsfartyg i närheten av Taiwan.
Kinesiska stridsfartyg i närheten av Taiwan. Foto: Hector Retamal/AFP

Sveriges ambassad i Kina vill inte kommentera om man blivit kallad till några samtal.

”Ambassaden har löpande kontakter med värdlandet. Som regel kommenterar UD inte innehållet i de utbyten som sker” skriver svenska UD i ett skriftligt svar till DN.

Cyberattacker har riktats mot flera av Taiwans departement. Tidigt på fredagsmorgonen slutade sajterna fungera som tillhör ministerierna för försvars- och utrikesfrågor.

Taiwans utrikesminister Jospeh Wu försvarar Pelosis besök och fördömer de stora kinesiska militärövningarna.

Wu säger i en intervju med BBC att Pelosis besök var extremt betydelsefullt eftersom ”Kina så länge försökt isolera Taiwan internationellt” och att Kinas reaktion inte kommer att hindra Taiwan från att bjuda in fler politiker.

Läs mer:

Flera kinesiska robotar avfyrade mot Taiwansundet

Kina inleder militärövning vid Taiwan

Martin Gelin: Pelosis resa ökar splittringen mellan demokratier och diktaturer

Ämnen i artikeln

Taiwan
USA
Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt