Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kina-inleder-militarovning-vid-taiwan/

VÄRLDEN

Kina inleder militärövning vid Taiwan

Foto: Chiang Ying-ying/AP

Kina inleder på torsdagen militärövningar i vatten nära Taiwan. De kan innebära att ön i praktiken utsätts för en blockad.

– Ett så pass irrationellt drag för att underminera den regionala stabiliteten och freden förbättrar inte Kinas internationella image, säger det taiwanesiska försvarsdepartementets talesperson Sun Li-fang i ett uttalande.

I Taipei hyllade Nancy Pelosi, det amerikanska representanthusets talman, modet hos det taiwanesiska folket. För deras sätt att bygga en livaktig demokrati. I motsats till vad det kinesiska kommunistpartiet bygger på fastlandet.

– Inga fler bevis behövs efter vad som hände i Hongkong under ”ett land, två system”, sa Pelosi.

Hon syftade på de demokratiska rättigheter i Hongkong som regimen i Peking kvävt med en ny säkerhetslag.

Hon sade att hon hoppas fler utländska politiker nu besöker Taiwan.

Från Peking kom en korseld av protester, uttalanden och åtgärder. Den kinesiske utrikesministern Wang Yi dundrade att Pelosis besök var en allvarlig överträdelse av principen ”ett Kina” som uppsåtligt kränker Kinas suveränitet.

I Kina iscensattes en resolut propagandakampanj. Slogans med budskapet att det finns ”bara ett Kina i världen” syntes på statskontrollerade tv-kanalers sociala mediekonton, rapporterar BBC.

Detta ”ett Kina” är en politik som ur Pekings synvinkel innebär att Taiwan tillhör Fastlandskina. USA anslöt sig till policyn 1979 och godtog då i praktiken Kinas tolkning, utan att för den skull stödja den.

Det hela är medvetet dubbelbottnat.

Kina hävdar att Taiwan är en del av nationen, trots att Taiwan har demokratiska val, egen valuta, flagga, pass och militär.

USA har officiella diplomatiska förbindelser med regimen i Peking, men har samtidigt också vad det amerikanska utrikesdepartementet brukar beskriva som ”en robust inofficiell” förbindelse med Taiwan. Det innebär bland annat att USA säljer vapen till Taiwan som kan användas i försvaret mot Kina.

Som vedergällning för Nancy Pelosis besök, det första av en så högt uppsatt amerikansk politiker på 25 år, har Kina tillkännagett att militärövningar ska hållas från torsdag till söndag i sex områden i vattnen runt Taiwan. Tre av de sex zonerna ligger väldigt nära Taiwan.

Taiwans försvarsdepartement har protesterat mot militärövningarna.

– Ett så pass irrationellt drag för att underminera den regionala stabiliteten och freden förbättrar inte Kinas internationella image, sade det taiwanesiska försvarsdepartementets talesperson Sun Li-fang.

Militärövningarna kan leda till att det exportorienterade Taiwan utsätts för en blockad. Men militära experter poängterar att övningarna inte ska förväxlas med en omedelbart förestående invasion.

– Peking kalkylerar sina militära åtgärder så att de ska uttrycka maximalt missnöje och samtidigt låta Kina behålla kontrollen över upptrappningen. Jag tror Peking fortfarande försöker undvika en öppen konflikt, säger Meia Nouwens, en expert vid tankesmedjan International Institute for Strategic Studies till Financial Times.

Däremot anses det oklart hur väl kanalerna för kommunikation mellan de två parterna fungerar. Det bidrar till en osäkerhet.

Kina har i samband med Nancy Pelosis besök också beslutat hindra export av sand till Taiwan, som behövs i byggnadsprojekt. Och stoppat importen från Taiwan av citrusfrukter, pilgrimsmusslor, frusen makrill och ytterligare cirka 3 000 olika taiwanesiska livsmedelsprodukter.

Vidare ekonomiska sanktioner mot Taiwan väntas – samtidigt som Kina troligen inte vill gå så hårt fram att taiwaneser i allmänhet drabbas hårt. Detta eftersom det skulle kunna fungera som ytterligare bränsle för taiwanesisk nationalism och förstärkt motstånd mot Kinas plan att förena Taiwan med fastlandet.

Ämnen i artikeln

Kina
Taiwan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt