Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kina-kan-genomfora-fullskalig-invasion-2025/

VÄRLDEN

”Kina kan genomföra fullskalig invasion 2025”

En bild från Taiwans försvarsdepartement visar ett kinesiskt stridsflygplan J-16 från den 3 oktober. Enligt departementet identifierades åtta J-16 och ytterligare åtta flygplan av tre andra modeller den dagen i Taiwans flygförsvarszon.
En bild från Taiwans försvarsdepartement visar ett kinesiskt stridsflygplan J-16 från den 3 oktober. Enligt departementet identifierades åtta J-16 och ytterligare åtta flygplan av tre andra modeller den dagen i Taiwans flygförsvarszon. Foto: Taiwans försvarsdepartement

Kina kommer 2025 att kunna genomföra en fullskalig invasion av Taiwan, varnade Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-cheng på onsdagen.

– Det här är den farligaste situationen jag varit med om på över 40 år under min tid vid militären, sa han.

Försvarsministerns uttalanden kom i samband med en frågestund i parlamentet om den nuvarande militära spänningen med Kina.

Under fyra dagar mellan fredag och måndag rapporterade Taiwan att nästan 150 kinesiska stridsflygplan flugit in i dess så kallade flygförsvarszon.

Flygförsvarszonen är ett område som är större än Taiwans luftrum, men där myndigheterna sedan länge begär att flygplan ger sig tillkänna och uppger sina avsikter.

De kinesiska flygplanen har inte kränkt taiwanesiskt territorium, men det hela utgör en provokation och en del av en norm, enligt politikerna i Taipei, som kallar det för Pekings pågående ofredande av ön.

– Om de vill kan de attackera nu, det har de redan förmågan att göra. Men de måste kalkylera med vad kostnaden skulle bli och vilket resultatet blir, sa Chiu Kuo-cheng under utfrågningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han fortsatte:

– Redan från år 2025 kommer de ha sänkt kostnaderna och förlusterna till lägsta möjliga nivå. Därför kallar vi det för att de då kommer att ha den fullständiga förmågan.

Taiwan har sin egen flagga, sin egen valuta, eget pass och demokratiska val. Ledarna i Peking hävdar att Taiwan tillhör Kina – som ska återtas med militär makt om det behövs.

För närvarande är det endast en handfull mindre länder i världen som erkänner Taiwan som ett självständigt land och som inte har officiella förbindelser med Peking.

Händelserna i måndags i luften nära Taiwan beskrivs av statliga medier i Kina i vissa fall som om det handlat om en idrottstävling. ”Befrielsearmén satte nytt rekord i antal flygplan under en enda dag”, skrev Global Times om de 56 stridsplanens flygningar.

Men att det hela är ämnat som mer än en styrkedemonstration för den egna befolkningen står också klart. Kinas utrikesdepartementet sa att flygningarna var en reaktion på ett uttalande från Washington. Där uttryckte USA oro för Kinas militära aktivitet nära Taiwan.

En talesperson för kinesiska ud sa tidigare i veckan:

– Taiwan är en del av Kina och USA har ingen rätt att fälla oansvariga kommentarer om Taiwanfrågan.

Läs mer:

Marianne Björklund: Kina trappar upp militära hotet mot Taiwan i en ren maktuppvisning

Ämnen i artikeln

Kina
Taiwan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt