Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 10:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kinesiska-xi-an-i-extrem-lockdown-efter-covidutbrott/

VÄRLDEN

Kinesiska Xi'an i extrem lockdown efter covidutbrott

Xi'an-bo testas för covid-19.
Xi'an-bo testas för covid-19. Foto: AFP

De över 13 miljoner invånarna i den kinesiska staden Xi'an beordrades under onsdagen att stanna hemma på obestämd tid. Detta på grund av ett covidutbrott. Sedan den 9 december har 234 fall av covid-19 bekräftats i Xi'an.

De nya restriktionerna innebär bland annat att enbart en person i varje hushåll får lämna hemmet varannan dag för att handla nödvändigheter, rapporterar BBC. Restriktionerna trädde i kraft midnatt till torsdag lokal tid. Det är ännu oklart hur länge nedstängningen planeras pågå.

Busshållplatser för långdistansbussar och skolor har stängts ned, och de flesta flygavgångar från Xi'ans flygplats har ställts in. Inga boende i staden får lämna utan ett negativt covid-test samt godkännande från myndigheterna. Sedan tidigare är barer, gym och biografer nedstängda.

Nedstängningen av den populära turiststaden, känd för sin terrakottaarmé, är en del av Kinas nollstrategi med hårda nedstängningar i samband med lokala utbrott, masstester och isolering av smittade.

Enligt den statsägda tidningen Global Times rör det sig om den så kallade deltavarianten av det nya coronaviruset. Under onsdagen bekräftades 127 nya fall av smittan, den högsta siffran på en dag hittills.

Den lokala smittan tycks enligt Global Times även ha lett till en ökad spridning i flera andra städer, som Yan'an och Xianyang i Shaanxi-provinsen, Dongguan i Guangdong-provinsen samt Peking. Ett antal provinser, som Sichuan, kräver som ett resultat av utbrottet att resande från Xi'an sitter i karantän i 14 dagar innan de kan resa fritt.

Kina har under de senaste veckorna använt sig av särskilt hårda åtgärder mot spridningen av covid-19 som landet förbereder sig för det kinesiska nyåret och olympiska vinterspelen, som hålls i landet, i februari.

Utbrottet i Xi'an är litet med internationella mått mätt. Enligt den officiella statistiken har 129 988 fall av covid-19 och 5 699 dödsfall som ett resultat av sjukdomen registrerats i Kina sedan pandemins början.

Läs mer:

Så ser FHM:s scenarier ut för vintern – smittopp i januari

Tyska vaccinskeptiker vill lämna landet – överväger att flytta till Sverige

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt