Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 11:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/klart-i-tyskland-cannabis-legaliseras/

VÄRLDEN

Klart i Tyskland: Cannabis legaliseras

"Hanfparade" – hampaparaden – i Berlin, en årlig demonstration för legalisering av cannabis.
"Hanfparade" – hampaparaden – i Berlin, en årlig demonstration för legalisering av cannabis. Foto: Britta Pedersen/DPA

Ett slags ”Systembolaget för cannabis” i EU:s största land – det ser ut att bli ett resultat av maktskiftet i Tyskland.

Kalkyler finns redan för hur många tiotals miljarder en legalisering skulle dra in till statskassan i Berlin.

TT Text

Socialdemokraterna (SPD), liberala Fridemokraterna (FDP) och De Gröna har alla tidigare signalerat att de vill lätta på reglerna kring användningen av hasch och marijuana. Och i uppgörelsen om att bilda Tysklands nya regering slår de fast att drogen legaliseras.

Planen är att gå över till att behandla cannabis ungefär som alkohol – ämnet ska vara reglerat, men inom tydliga gränser ska såväl försäljning som innehav och bruk vara tillåtna. Därmed går EU:s bjässe längre än något annat land i unionen. I till exempel Nederländerna är drogen förbjuden, och de omtalade ”coffeeshops” där den går att köpa utgör bara ett undantag i lagen.

Det finns motsvarigheter ute i världen till det system som Tyskland planerar, men ytterst få. Kändast är nog Uruguay och Kanada. Argumenten som det nya tyska styret framför liknar dem som föregick legaliseringen i Kanada 2018: Skydda brukarna genom att utbud och kvalitet kan kontrolleras samt att det i längden är ohållbart att brottsstämpla miljoner konsumenter.

En säkerligen välkommen följd blir också att den svarta ekonomin försvagas medan den tyska statskassan stärks. Tidskriften Der Spiegel citerar en studie från Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf som bedömer att summan av besparingar och extra intäkter skulle bli 4,7 miljarder euro (48 miljarder kronor) per år.

I likhet med Uruguay och Kanada ska Tyskland låta licensierade affärer sälja drogen, ungefär som ett Systembolaget för cannabis. Det blir därmed en väldig utökning av den öppna hasch- och marijuanamarknaden i världen. Tyskland har dubbelt så stor befolkning som Kanada, och mer än 20 gånger så stor som Uruguay.

Frågan är om tyskarna i kraft av landets storlek kan luckra upp ett problem som de tidigare legaliserande länderna lider av – att det finns få lagliga producenter av drogen. I Kanada har oväntat få cannabisaffärer öppnat, vilket förklaras med att de har svårt att hitta råvaror. Detta innebär i sin tur att den svarta marknaden, som ju dominerar i världen i stort, fortsätter att utgöra ett problem även där.

En odling av cannabis i Nueva Helvecia i Uruguay, md sikte på export till Kanada.
En odling av cannabis i Nueva Helvecia i Uruguay, md sikte på export till Kanada. Foto: Matilde Campodonico/AP

I bland annat Danmark finns laglig odling av cannabis för medicinskt bruk. Frågan är om dessa odlare nu kan se fram emot en mycket bredare marknad. Liksom i Danmarks fall med medicinsk cannabis betonar de tyska partierna att legaliseringen ska ses som ett försök. Efter fyra år ska läget analyseras för att avgöra fortsättningen.

De tre tyska partierna försäkrar också att de hela tiden ska ha folkhälsan för ögonen i drogpolitiken. ”Vi bedömer löpande reglerna i skenet av nya vetenskapliga rön, och vidtar åtgärder för hälsoskyddet baserat på det”, har en arbetsgrupp formulerat det, skriver tyska medier.

Lovisa Herold: Tysklands nya regering vill reparera Merkels misstag

Ämnen i artikeln

Tyskland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt