Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 07:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kokain-med-hakkors-hittat-i-sparrislast/

VÄRLDEN

Kokain med hakkors hittat i sparrislast

Kokainlasten med svastikor och texten Hitler i relief beslagtogs under natten till fredagen.
Foto: Perus antidrogpolis/AFP

Peruansk polis har beslagtagit 58 kilo kokain med den nazityska flaggan på framsidan och ”Hitler” skrivet på baksidan. Paketen gömdes ombord på ett containerfartyg som skulle frakta sparris till Belgien.

De 58 enkilospaketen hittades när det Liberiaflaggade fartyget SC Anisha R lade till vid hamnen i Paita, norra Peru. Fartyget hade innan dess legat vid den ecuadorianska hamnen Guayaquil och var på väg till Belgien med en last sparris, uppger den peruanska polisen i ett uttalande, skriver AP.

I videor och bilder som nyhetsbyrån tagit del av visar polisen att kokainpaketen gömts inuti en containers ventilationsystem. På fredagsmorgonen undersökte polisen de ytterligare runt 80 containrarna som fanns på fartyget.

Kokainpaketen hittades inuti en containers ventilationssystem.
Foto: Perus antidrogpolis/AFP

Peru är en av världens största odlare av kokablad och världens näst största producent av kokain, enligt en bedömning från USA:s federala myndighet mot narkotika. En stor del av narkotikan smugglas till Europa genom olika fartyg, men det förekommer även att kokainet flygs till Bolivia, där det sedan smugglas vidare.

Varje år produceras runt 100 ton droger i Peru, enligt uppskattningar från landets myndigheter.

Den peruanska antidrogpolisen har tidigare meddelat att man hittat kokain i tegelformade förpackningar med olika typer av symboler på, men torsdagens tillslag är första gången paket med Nazitysklands flagga hittats.

Polisen har i nuläget ingen förklaring till varför symbolerna använts.

Läs mer:

Perus tidigare president utlämnad från USA

Rapport: Narkotikapriser sjunker – trots inflationen