Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-05 05:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kraftiga-oversvamningar-i-kina-tusentals-evakuerade/

VÄRLDEN

Kraftiga översvämningar i Kina – tusentals evakuerade

01:10. Henanprovisen i Kina har drabbats av stora översvämningar och minst 15 personer har omkommit. Många av de i tunnelbanan som svämmades över.

Ovanligt kraftigt regn har lett till omfattande översvämningar i Kina. Ett tiotal städer i Henanprovinsen ligger under vatten och totalt uppges minst 25 personer ha omkommit.

På onsdagsmorgonen var fortfarande skolor och sjukhus avskurna av vattnet.

Det ovanligt kraftiga regnovädret som nådde sin kulmen på tisdagen fick flodvallar att brista, gator att översvämmas och trafiken att helt upphöra att fungera i den tätbefolkade Henanprovisen. På tisdagen föll runt 200 millimeter regn under bara en timme i provinsens centrala delar. Från söndag till tisdag kom det 617.1 millimeter, vilket är nästan lika mycket som kommer på ett år, 640,8 millimeter.

Bild 1 av 5 Kraftiga översvämningar staden Zhengzhou i Kina.
Foto: STR/AFP
Bild 2 av 5 200 millimeter regn föll under en timme.
Foto: STR/AFP
Bild 3 av 5 Människor vadar fram i vatten i staden Zhengzhou.
Foto: Chinatopix/AP
Bild 4 av 5 Staden Zhengzhou i Kina.
Foto: STR/AFP
Bild 5 av 5 Staden Zhengzhou i Kina.
Foto: STR/AFP

Enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua News Agency väntas mer regn på onsdagen.  Nästan 200 000 människor har evakuerats, skriver TT, och minst 25 personer har omkommit. Enligt meteorologerna är det värsta regnovädret på tusen år, skriver Reuters.

I provinshuvudstaden Zhengzhou ska tolv personer ha omkommit efter att tågvagnar i tunnelbanesystemet översvämmats.

Bilder som Hongkong Free Press lagt ut på Youtube vittnar om skräcken när vattnet fortsätter att stiga inne i vagnarna och på stationerna. Tusentals soldater och brandmän sattes in i räddningsarbetet och har hjälpt till att evakuera nödställda.

Enligt Shanghai Daily, som listar en rad andra konsekvenser av ovädret, har även en aluminiumfabrik i Dengfeng exploderat på grund av regnovädret.

På onsdagsmorgonen var fortfarande trafiken lamslagen och ett sjukhus med 7 000 sängar var utan ström.  Man kämpade med att försöka flytta 600 kritiskt sjuka personer till andra platser.

En vattenreservoar i Zhengzhou riskerar att brista och även en stor damm vid sjumiljonersstaden Luoyang, 15 mil väster om Zhengzhou. Den dammen sägs kunna kollapsa ”när som helst” och evakueringar har inletts i området, där flera personer uppges ha omkommit i ovädret, skriver TT.

Henanprovisen är ungefär dubbelt så stor som Österrike till ytan och har runt 94 miljoner invånare.

Läs mer:

2021 präglat av extremt väder på flera håll

Så kan ditt område drabbas av översvämning

Peter Alestig: Världen är inte redo för det förändrade klimatet

Ämnen i artikeln

Kina
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt