Kriminella gäng håller Haitis bränslelager i ett järngrepp
En man i Port-au-Prince passerar en barrikad av brinnande bildäck som satts upp i samband med en protest mot regeringen i Haiti.
Foto: Matias Delacroix/AP
Haiti är lamslaget av bränslebrist. Företag tvingas lägga ned arbetet, sjukvårdens verksamhet är hotad och priserna stiger på svarta marknaden.
Kriminella gäng vägrar ge tillträde till lagren om inte premiärministern lämnar sin post.
– Vi kräver att Ariel Henry avgår, säger gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier till Reuters.
I juli mördades Haitis president Jovenel Moise. Sedan dess har de kriminella gängens grepp om landet hårdnat och de har tagit på sig en allt större politisk roll.
Jimmy ”Barbecue” Cherizier, ledare för gängkoalitionen G9 i huvudstaden Port-au-Prince, menar att premiärministern måste besvara frågor om sin påstådda koppling till mordet på Jovenel Moise. Men Ariel Henry förnekar all inblandning i mordet.
På måndagskvällen sade Jimmy ”Barbecue” Cherizier att han kommer att släppa fram bränsletransporterna om premiärministern lämnar sitt ämbete.
– Områdena under G9:s kontroll är blockerade av en enda anledning – vi kräver Ariel Henrys avgång, sade han i en intervju med Radio Mega och fortsatte:
– Om Ariel Henry avgår 8.00 på förmiddagen kommer vi att släppa på blockeringen och alla lastbilar kommer att släppas igenom för att få bränsle.
Gängledaren Jimmy ”Barbecue” Cherizier vid en marsch i juli ”för rättvisa” för den mördade presidenten Jovenel Mois.
Foto: Matias Delacroix/AP
Bränslebristen slår hårt mot befolkningen.
När bensinstationerna drabbas av torka skjuter priset på svarta marknaden i höjden – knappt fyra liter kan nu kosta 20 dollar (drygt 170 kronor) ) i stället för 2 dollar (drygt 17 kronor) som de normalt kostar på bensinstationer.
– Det här är det värsta jag sett, säger en motorcykeltaxiförare i Port-au-Prince till Reuters.
En del företag har redan tvingas lägga ned arbetet. Samma sak riskerar att hända med sjukhus som är beroende av dieselgeneratorer för elförsörjningen på grund av ständiga elavbrott.
En polis vid en polisstation i närheten av Port-au-Prince berättar att två av hans kollegor inte har kunnat ta sig till jobbet på grund av bränslebristen.
– De flesta av våra fordon har bara en kvarts tank, säger polisen som vill vara anonym.
Samtidigt brottas landet med en sviktande ekonomi och en våg av kidnappningar. För några veckor sedan kidnappades en grupp amerikanska och kanadensiska missionärer och nu kräver gänget 400 Mawozo en lösensumma på en miljon dollar (drygt 8 miljoner kronor) för varje person för att de ska släppas fria.
Men det är inte bara utlänningar som förs bort. Ledare för transportsektorn har uppmanat till strejker i protest mot kidnappningar av lastbilsförare och anställda inom kollektivtrafiken, som har drabbats oproportionerligt hårt.
Haiti skulle egentligen ha gått till val i november, men det har ställts in sedan Ariel Henry avskedat rådet som arrangerar valen. Kritiker har anklagat rådet för att vara partiska och Henry har lovat att inrätta ett nytt opartiskt råd som ska planera in ett nytt valdatum.
Nyhetsbyrån Reuters har sökt premiärminister Ariel Henrys kontor för en kommentar, men inte fått något svar.