Kolinda Grabar-Kitarovic växte upp i ett kommunistiskt styrt Jugoslavien. Själv placerar hon sig på den konservativa delen av den politiska skalan - formad av föräldrarnas kamp för att driva eget, motståndet mot tvångskollektivet och de tidiga upplevelserna av USA, dit hon kom som utbytesstudent.
Foto: Eva Tedesjö
Hon har varit president i Kroatien och förhandlat i timtal med Vladimir Putin. Hon har klättrat högt. Kolinda Grabar-Kitarovic växte upp i Jugoslavien som dotter till en slaktare.
Nu är den konservativa politikern en av favoriterna att ta över efter Jens Stoltenberg, när han slutar som generalsekreterare för Nato.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.
DN.se
Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se
e-DN
Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)
DN.Prio
Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.
Bild 1 av 9För ett tal på internationella kvinnodagen kliver Kolinda Grabar-Kitarovic in genom dörrarna på Handelshögskolan i Stockholm, ett lärosäte som har ett samarbete med sin motsvarighet i Zagreb.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 9Kolinda Grabar-Kitarovic var den första kvinnan att ingå i Natos ledningsgrupp. Hon trivdes mycket bra på försvarsalliansens högkvarter i Bryssel.
Foto: TT
Bild 3 av 9Kolinda Grabar-Kitarovic bredvid Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, vid invigningen av föremål från World trade center och Berlinmuren, som placerats vid Natohögkvarteret i Bryssel.
Foto: Evan Vucci/AP
Bild 4 av 9Kolinda Grabar Kitarovic framhåller betydelsen av att stödja de demokratiska institutionerna i de länder som vill gå med i EU - för demokratins skull, och för säkerhetens. Hon hoppas på att fler länder i sydöstra Europa ska uppfylla kriterierna och kunna bli medlemmar.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 9Moskva 2018.
Foto: Yuri Kadobnov/AP
Bild 6 av 9Man ska dra nytta av att vara kvinna, och klä sig i starka färger, tycker Kolinda Grabar-Kitarovic. Då syns man, bland alla mörka kostymer.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 9Låt er inte förminskas, uppmanar Kolinda Grabar-Kitarovic de kvinnliga studenterna på Handels. Till männen i publiken säger hon att de är oundgängliga – inte förrän män hjälper kvinnor att klättra, blir jämställdheten långvarigt bättre.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 9Som president för Kroatien har Kolinda Grabar-Kitarovic träffat både Rysslands president Putin, och – här i Zagreb 2020 – utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: Darko Bandic/AP
Bild 9 av 9Kolinda Grabar-Kitarovic menar att det kan blir förödande att glömma de konflikter som puttrar i skuggan av kriget i Ukraina – som de spänningar som växer på västra Balkan.
Foto: Darko Bandic/AP
Logga in på Dagens Nyheter
För att använda den här funktionen behöver du vara inloggad.