Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-14 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kvinnan-som-kan-bli-natos-nya-generalsekreterare/

Kolinda Grabar-Kitarovic växte upp i ett kommunistiskt styrt Jugoslavien. Själv placerar hon sig på den konservativa delen av den politiska skalan - formad av föräldrarnas kamp för att driva eget, motståndet mot tvångskollektivet och de tidiga upplevelserna av USA, dit hon kom som utbytesstudent.
Kolinda Grabar-Kitarovic växte upp i ett kommunistiskt styrt Jugoslavien. Själv placerar hon sig på den konservativa delen av den politiska skalan - formad av föräldrarnas kamp för att driva eget, motståndet mot tvångskollektivet och de tidiga upplevelserna av USA, dit hon kom som utbytesstudent. Foto: Eva Tedesjö
VÄRLDEN

Kvinnan som kan bli Natos nya generalsekreterare

Hon har varit president i Kroatien och förhandlat i timtal med Vladimir Putin. Hon har klättrat högt. Kolinda Grabar-Kitarovic växte upp i Jugoslavien som dotter till en slaktare.

Nu är den konservativa politikern en av favoriterna att ta över efter Jens Stoltenberg, när han slutar som generalsekreterare för Nato.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.

Bild 1 av 9 För ett tal på internationella kvinnodagen kliver Kolinda Grabar-Kitarovic in genom dörrarna på Handelshögskolan i Stockholm, ett lärosäte som har ett samarbete med sin motsvarighet i Zagreb.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 2 av 9 Kolinda Grabar-Kitarovic var den första kvinnan att ingå i Natos ledningsgrupp. Hon trivdes mycket bra på försvarsalliansens högkvarter i Bryssel.
Foto: TT
Bild 3 av 9 Kolinda Grabar-Kitarovic bredvid Tysklands dåvarande förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron, vid invigningen av föremål från World trade center och Berlinmuren, som placerats vid Natohögkvarteret i Bryssel.
Foto: Evan Vucci/AP
Bild 4 av 9 Kolinda Grabar Kitarovic framhåller betydelsen av att stödja de demokratiska institutionerna i de länder som vill gå med i EU - för demokratins skull, och för säkerhetens. Hon hoppas på att fler länder i sydöstra Europa ska uppfylla kriterierna och kunna bli medlemmar.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 5 av 9 Moskva 2018.
Foto: Yuri Kadobnov/AP
Bild 6 av 9 Man ska dra nytta av att vara kvinna, och klä sig i starka färger, tycker Kolinda Grabar-Kitarovic. Då syns man, bland alla mörka kostymer.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 7 av 9 Låt er inte förminskas, uppmanar Kolinda Grabar-Kitarovic de kvinnliga studenterna på Handels. Till männen i publiken säger hon att de är oundgängliga – inte förrän män hjälper kvinnor att klättra, blir jämställdheten långvarigt bättre.
Foto: Eva Tedesjö
Bild 8 av 9 Som president för Kroatien har Kolinda Grabar-Kitarovic träffat både Rysslands president Putin, och – här i Zagreb 2020 – utrikesminister Sergej Lavrov.
Foto: Darko Bandic/AP
Bild 9 av 9 Kolinda Grabar-Kitarovic menar att det kan blir förödande att glömma de konflikter som puttrar i skuggan av kriget i Ukraina – som de spänningar som växer på västra Balkan.
Foto: Darko Bandic/AP