Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 16:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/kvinnor-dansade-i-iran-ska-ha-tvingats-ge-offentlig-ursakt/

VÄRLDEN

Kvinnor dansade i Iran – ska ha tvingats ge offentlig ursäkt

Ayatolla Ali Khameneis regim har slagit till hårt mot kvinnor som protesterat i Iran.
Foto: AP

Iranska regimen uppges ha sökt upp en grupp tonåringar som i en video som blivit viral dansade till en Selena Gomez-låt i Teheran.

Senare publicerades en video på vad som påstås vara samma flickor, klädda enligt Irans sedlighetslagar, som ber om ursäkt.

Videon på den dansande gruppen publicerades på internationella kvinnodagen. Flickorna är klädda i byxor och tröja och har inte täckt sitt hår. Mellan höghusen i stadsdelen Ekbatan i Teheran dansar de till låten Calm down av artisterna Rema och Selena Gomez.

Det är olagligt för kvinnor att visa sitt hår i Iran och kvinnor får heller inte dansa offentligt. Under de senaste månadernas protester mot den religiösa diktaturen i landet, som tog fart efter kurdiska Masha Jina Aminis död i händerna på iranska moralpolisen, har dans blivit en motståndshandling.

Videon från Ekbatan blev snabbt viral i och utanför Iran. Iranska regimen ska då, enligt flera oberoende medier och människorättsgrupper, ha sökt upp flickorna bland annat med hjälp av övervakningsfilmer från området. De greps och åtalades sedan.

https://twitter.com/ICHRI/status/1634251879919001603

Fem dagar senare, den 13 mars, publicerade regimtrogna medier ett nytt filmklipp. Fem personer, som påstås vara samma flickor, står på rad utanför ett liknande höghus som det i Ekbatan. De är klädda i enlighet med regimens sedlighetsregler och ber om ursäkt för dansvideon.

– När vi dansade var det inte rätt, vi har kommit hit för att be om ursäkt, säger en av flickorna i videon, som publicerats av bland andra TV4.

I januari dömdes ett ungt par, 21-åriga Astiyazh Haghighi och 22-åriga Amir Mohammad Ahmadi till 10 år och 6 månader i fängelse vardera, efter att ha publicerat en video när de dansade pardans vid Frihetsrondellen i Teheran. Enligt domen hade de ”uppmuntrat dåligt leverne” och ”mötts upp med intentionen att skada nationens säkerhet”.

Men trots regimens hårda nedslag mot den fredliga protesten slutar inte iranska medborgare att lägga upp videor där de dansar. Flera har kommit upp den senaste tiden, bland annat en där en kvinna tycks dansa utanför det ökande Evinfängelset i Teheran, där Irans politiska fångar sitter, skriver Radio free Europe.