Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lasse-wierup-darfor-atalas-jonas-falk-igen/

Världen

Lasse Wierup: Därför åtalas Jonas Falk igen

Jonas Falk 2010.
Jonas Falk 2010. Foto: DAS

På onsdagen ställs Jonas Falk, tidigare friad i det så kallade Playamålet, inför rätta i Spanien. Det rapporterar Expressen.

DN:s Lasse Wierup reder ut anklagelserna som riktas mot honom.

Vad är det som nu ska prövas?
Den centrala frågan gäller hur Jonas Falk och hans släktingar respektive vänner har tjänat sina pengar och finansierat sin luxuösa livsstil under den tid de bott och verkat i Spanien. Falk anklagas inte längre för delaktighet i de 1,2 ton kokain som 2010 hittades i en svensk seglares båt i Karibien, däremot menar de spanska åklagarna att hans villa i staden Sitges, ett discotek i Barcelona och flera bilar har köpts för brottsvinster.

Har inte saken redan prövats i Sverige?
Jonas Falk friades för snart sju år sedan av Svea hovrätt för grov narkotikasmuggling. Men eftersom Sverige vid det laget saknade en penningtvättslag kunde varken han eller någon annan av de inblandade inte åtalas för de påstådda brottsvinsterna. Så i den meningen kan rättegången i Barcelona ses som en direkt fortsättning på målet i Sverige och bevisningen är till viss del densamma.

Vad är det som gör det här målet så speciellt?
Dels att det rör det största kokainbeslag som svensk polis varit med om att beslagta, dels att väldigt många andra länder på olika sätt hjälpt till att få fast de misstänkta. Och samtidigt som själva tillslaget mot den smugglande seglaren tveklöst var en stor framgång skapade det komplicerade internationella samarbetet en rörig situation där många missar begicks och svensk polis havererade i sina försök att infiltrera Jonas Falks misstänkta liga.

Varför har rättegången tagit så här lång tid?
Det är verkligen en bra fråga. Det har gått drygt sex år sedan Jonas Falk överfördes från Sverige till Spanien och även om bevisningen är omfattande och antalet åtalade stort finns det ingen rimlig förklaring till att prövningen dragit ut så här långt på tiden. Det är dock känt att spanska myndigheter, tillsammans med svensk polis, har bedrivit en parallell brottsutredning mot Jonas Falk och kanske har man avvaktat i hopp om att kunna presentera ytterligare åtalspunkter, något som såvitt känt inte skett.

Läs mer: Jonas Falk ställs inför rätta i Barcelona

Ämnen i artikeln

Spanien
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt