Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-25 22:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lesbiska-far-ratt-till-provrorsbefruktning/

VÄRLDEN

Lesbiska får rätt till provrörsbefruktning

Foto: Lise Åserud/TT

Ensamstående kvinnor och personer som lever i samkönade relationer ska få rätt till fertilitetsbehandling i Frankrike.

TT Text

Det står klart sedan parlamentet röstat igenom en lagändring som hbtq-aktivister kämpat för. Fertilitetsbehandling har med nuvarande lagstiftning bara funnits tillgänglig för kvinnor i relation med män.

Kvinnor ska oavsett partnerskap kunna bli gravida med hjälp av spermadonationer. Det ska också vara möjligt att i större utsträckning frysa sina ägg.

Behandlingarna ska finnas tillgängliga redan i höst, med möjlighet för kvinnor att bli gravida redan i slutet av året, meddelar den franska regeringen. Lagändringen var ett av president Emmanuel Macrons vallöften 2017, men förslaget lades på is när han väl kom till makten – trots att nästan 70 procent av fransmännen enligt opinionsundersökningar stödjer lagändringen, som nu gick igenom med 326 röster för och 115 emot.

– Det här är en bra dag för vårt land, sade hälsominister Olivier Veran före omröstningen.

Ämnen i artikeln

Frankrike
HBTQ
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt