Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-30 11:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/libanon-islamist-korde-bort-kvinna-i-bikini/

VÄRLDEN

Libanon: Islamist körde bort kvinna i bikini

Libaneser måste ha på sig ”anständig klädsel” när de går in på badstranden i Saida, enligt kommunens regler.
Foto: Mahmoud Zayyat/AFP

En strikt imam körde bort en kvinna i bikini från stranden i Saida, Libanons tredje största stad. När kommunen höll med imamen om att ”oanständig klädsel” är förbjuden utlöste det en stor debatt.

Maysa Hanoun Yafouri hade lagt sig på stranden i staden Saida, fyra mil söder om Beirut, för att läsa en bok. Då kom en imam med ett 15-tal anhängare och trakasserade henne.

Kvinnan och hennes man förolämpades och hotades för att hon hade bikini på sig. När paret vägrade lämna stranden cirkulerade gruppen runt dem och började spela fotboll.

– Fotbollen träffade mitt huvud och min man. De sparkade sand och vattenflaskor mot oss, och försökte få min man att skämmas för min baddräkt, har Yafouri berättat i tv-intervjuer i Libanon.

Även kommunen betraktade hennes klädsel som oanständig – en kommun där en stor del av de cirka 200 000 invånarna är konservativa. Yafouri och hennes man tillhör den muslimska majoriteten, som enligt uppskattningar uppgår till 95 procent. Resten är kristna.

Staden Saidas offentliga badstrand är ett av få ställen där människor i södra Libanon kan koppla av gratis. ”Strikta” kläder på stranden har egentligen alltid krävts. Ingen har dock reagerat på Maysa Hanoun Yafouri när hon under de senaste åren badat och njutit av solen i bikini. Hon är en av stadens kulturaktivister.

Staden Saidas offentliga badstrand är ett av få ställen där människor i södra Libanon kan koppla av gratis.
Foto: Mahmoud Zayyat/AFP

Efter att tvisten blivit känd placerade kommunen en skylt med tio punkter vid ingången till stranden. Bara två är markerade i rött: ”Det är förbjudet att ta med alkoholhaltiga drycker” samt ”Iaktta anständig klädsel”.

I söndags samlades Yafouri och dussintals andra aktivister på stranden – för att utmana kommunens förbud att protestera mot klädkoden. På ett av plakaten som kvinnorna bar stod det: ”Libanon är civilt och kvinnors frihet är absolut”.

Efter en stund anlände en grupp konservativa muslimer och försökte skingra demonstranterna. Polis fanns på plats.

Efter att tvisten om bikini blivit omtalad placerade kommunen Saida en skylt vid ingången till stranden med tio punkter. Bara två är markerade i rött: ”Det är förbjudet att ta med alkoholhaltiga drycker” samt ”Iaktta anständig klädsel”.
Foto: Mahmoud Zayyat/AFP

Händelsen har utlöst en solidaritetskampanj på sociala medier. Men det finns också de som stödjer de konservativa ingripandena och är glada över förbudet, eftersom burkini, den strikta muslimska baddräkten för kvinnor, är förbjuden på badställen i flera libanesiska områden med kristen majoritet.

Hela diskussionen är absurd för en stor grupp av libaneser. De menar att man hellre borde tala om Libanons svåra ekonomiska kris. Och medan diskussionen kretsar kring bikinin täcks stora delar av Saidas himmel av ett rökmoln som stiger upp från en soptipp där det brunnit i flera dagar.

I praktiken förbjuder ingen tillämpad libanesisk lag bikini på offentliga badstränder. Det är dock upp till kommunerna att bestämma. Vanliga badshorts är ok för män.

Fakta.Libanons statsskick

● Statens makt i Libanon anses vara svag i jämförelse med de olika religiösa gruppernas inflytande, eftersom makten i landet delas upp efter religion.

● Många toppolitiker som i dag styr landet tillhörde miliser som stred under inbördeskrigen mellan 1975 och 1990. En amnesti efter krigen gjorde det möjligt för krigsherrarna att sadla om till att bli politiker.

● 1989 skrevs ett formellt avtal om maktfördelningen, som fastställer att presidenten ska vara kristen maronit, premiärministern sunnimuslim och parlamentets talman shiamuslim.

● En mer informell maktfördelning baserad på religiös tillhörighet har däremot funnits i bruk ända sedan 1920-talet.

Källa: Landguiden

Läs mer:

Sverige indraget i flyktingbråk i Libanon

Libanons regering ändrar sig om sommartiden

Libanons lärare strejkar – tjänar 1 000 kronor i månaden

Systrarna Mardinis dramatiska resa blev Netflix-film