Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 03:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/linde-jag-ska-reda-ut-problemen-med-turkiet/

SVENSK POLITIK

Linde: Svenska och turkiska diplomater ska föra samtal

Ann Linde plats i Berlin.
Ann Linde plats i Berlin. Foto: Niklas Svahn/TT

BERLIN. Turkiet stänger inte dörren för ett svenskt Natomedlemskap, trots presidentens invändningar på fredagen. Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) träffade sin turkiska motpart under lördagskvällen.

– Vi har bestämt att våra respektive diplomater ska fortsätta samtalen, sa hon efter mötet.

14.05.2022 klockan 18.10: Texten har tillfogats en rättelse.

Tayyip Recep Erdogans uttalande om att att det vore ett ”misstag” att släppa in Sverige och Finland i Nato kom som en överraskning på fredagen.

– Vi ställer oss inte positiva. Skandinaviska länder är som ett gästhem för terrororganisationer, sade den turkiska presidenten då till journalister i Istanbul.

Under lördagskvällen träffade Ann Linde Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, i samband med ett möte med Natoländernas utrikesministrar i Berlin. Enligt den svenska utrikesministern har Sverige och Turkiet olika syn på flera kurdiska organisationer.

– Vi var väldigt tydliga med att vi anser att PKK är en terroristorganisation. Men liksom många andra av Natos allierade har vi också samtal med andra kurdiska organisationer, sa Ann Linde, och fortsatte.

– De tycker till exempel att i princip alla kurder i nordöstra Syrien tillhör samma organisation. Det anser inte vi, det anser inte USA, och så vidare.

Ann Linde meddelade att turkiska och svenska diplomater nu kommer att fortsätta samtalen. När dessa kommer att inledas gav utrikesministern inte något svar på under lördagskvällen.

Tidigare under dagen sa den turkiska presidentens utrikespolitiska rådgivare Ibrahim Kalin att landet är villigt att förhandla om att godkänna ett svenskt Natomedlemskap.

– Natomedlemskap är alltid en process och vi får se hur det går. Självklart vill vi ha en diskussion och förhandling med svenska motparter, sade Ibrahim Kalin till Reuters och fortsatte:

– Vi stänger inte dörren. Men vi lyfter det här problemet som en fråga om nationell säkerhet för Turkiet, säger han.

Vid en pressträff på lördagseftermiddagen fick Ann Linde frågan om huruvida hon kan tänka sig att förhandla med Turkiet.

– Vi har ju den lagstiftning vi har och det är ingenting vi kommer att ändra i. Samtidigt är alla länder fria att föra fram vilka åsikter de vill, svarade Linde och tillade att Turkiet inte ställt några konkreta krav på Sverige, vad hon vet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) presenterade på fredagen en utredning av Sveriges säkerhetspolitiska läge.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) presenterade på fredagen en utredning av Sveriges säkerhetspolitiska läge. Foto: Magnus Hallgren

Under eftermiddagen betonade Ann Linde att regeringen aldrig räknat med att ratificeringsprocessen skulle gå lätt.

– Jag ser framför mig att både regeringen men också alla riksdagspartier kommer få frågor från parlamenten om vad Sverige kommer att bidra med om vi går med. Om vi kommer att kosta, eller om vi kommer att bidra med säkerhet. Vår uppfattning är att vi kommer att bidra med säkerhet, säger hon.

Efter mötet med Natoländernas utrikesministrar under kvällen sa hon samtliga medlemsländer, med undantag för Turkiet, visat ett ”massivt stöd”.

– Alla övriga 29 länder välkomnade Finland och Sverige, och ville ge olika typer av stöd och se snabba ratificeringsprocesser, sa hon.

Utrikesministern betonade att Sverige ännu inte fattat beslut om att gå med i Nato.

En rad länder uttryckte sitt stöd för Sveriges och Finlands möjliga Natoansökningar när utrikesministrarna var på väg till lördagskvällens gemensamma middag. Slovakiens Eduard Kukan sade sig vara säker på att alla Natos 30 medlemsländer kommer att ställa sig bakom ländernas ansökan.

– Vi kommer att arbeta med Turkiet i frågan om Sveriges och Finlands planer att gå med i Nato, säger kanadensiska Mélanie Joly.

Samtidigt upprepade den turkiska utrikesministern anklagelserna mot Sverige och Finland och kallade det ”upprörande” att allierade stöttar PKK.

Om Sverige ansöker om Natomedlemskap räknar utrikesministern med att det kommer ta fyra till tolv månader för alla länder att ratificera beslutet.

– Statsministern och jag har försäkrat oss om att vi har säkerhetsförsäkringar under den här tiden, säger Linde.

Rättelse: Ann Lindes bedömning är att ratificeringsprocessen kommer att ta mellan fyra och tolv månader. I en tidigare version uppgavs fel tidsintervall.

Ämnen i artikeln

Tyskland
Nato
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt