Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-08 18:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/linde-nytt-mote-med-turkiet-om-inte-alltfor-lang-tid/

VÄRLDEN

Linde: ”Nytt möte med Turkiet om inte alltför lång tid”

Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan till Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid, och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde tar i hand.
Turkiet säger ja till Sveriges och Finlands ansökan till Natomedlemskap vid Natomötet i Madrid, och Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde tar i hand. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige kommer att stå fast vid sin del av avtalet med Turkiet och Finland om ett Natomedlemskap, betonar utrikesminister Ann Linde.

– Vi ska ha ett nytt möte om inte alltför lång tid, säger hon till DN.

Men inte förrän sent i höst kan ett svenskt Natomedlemskap bli verklighet.

Tidigare i juli kallades en svensk diplomat upp till Turkiets utrikesdepartement, och fick ta emot kritiska synpunkter på en kurdisk demonstration i Stockholm. Turkiet ansåg att demonstrationen gav uttryck för ”terroristpropaganda”.

Turkiets regering har ställt en rad krav för att säga ja till Sverige som medlem i Nato. I juni kom Sverige, Finland och Turkiet överens om tio punkter som ansökarländerna ska uppfylla för att få Turkiets välsignelse. Avtalet är undertecknat av ländernas utrikesministrar och finns att läsa på Natos hemsida.

Sedan dess har Turkiet åter sagt sig villigt att stoppa Sveriges medlemsansökan, om Sverige inte lämnar ut ett antal personer som Turkiet anser vara terrorister. Sverige och Finland menar att några löften inte givits, men att alla ärenden om utlämning ska granskas.

Ann Linde, som för närvarande är på FN:s stora konferens om nedrustning i New York, kommenterar Turkiets utspel:

– I avtalet finns en mekanism om hur fortsättningen ser ut och hur vi ska arbeta. Vi kommer att genomföra vad vi sagt, under de förutsättningar som finns.

Inom en ”inte alltför lång” tid planeras också ett möte mellan de tre länderna, också i enlighet med avtalet.

– Vi hoppas ju att den turkiska regeringen lämnar över till parlamentet att ratificera de svenska och finländska ansökningarna. De har uppehåll nu, och återgår till arbetet först i oktober. Så innan dess kan inte så mycket hända med medlemskapet, säger Ann Linde.

Samtliga Natoländers parlament måste godkänna nya medlemmar. På tisdagen röstade det italienska underhuset ja till att ratificera Sveriges Natoansökan, men det återstår ett godkännande i senaten, uppger Reuters.

Ämnen i artikeln

Nato
Ann Linde
Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt