Livsmedelskrisen i Kenya: Här har vissa matpriser fördubblats
0:00/15:34
Du besökte helt nyligen Kibera, som är ett så kallat slumområde, i södra delen av Kenyas huvudstad Nairobi. Hur skulle du beskriva Kibera, vad är områdets själ?
– Kibera är ett av Afrikas absolut mest kända slumområden. Det blev inte minst känt genom John le Carré-boken The Constant Gardner, ”Den trägne odlaren” på svenska, och filmatiseringen för drygt 15 år sedan. Området lär ha uppemot en miljon invånare. Jag är väldigt skeptisk och tror snarare handlar om 400 000-500 000 människor som bor där i ett böljande område med branta backar. På varenda kvadratmeter står ett hus och mitt genom området rullar en liten smalspårig järnväg som funnits i över hundra år. Tåget kör mellan marknadsstånden på banvallen fyra gånger om dagen. Många som bor i Kibera kommer någon annanstans ifrån och tänker sig att de bara är där tillfälligt för att jobba och tjäna pengar och sedan flytta hem. Men väldigt många blir fast med åren och har insett att ”jag har blivit stadsbo”. En stor del av arbetskraften i Nairobi bor i Kibera och man promenerar in till stan på morgonen, så det är en gigantisk vandring varje morgon och kväll, till och från Kibera.
Hur märks den matkris som utlösts efter Rysslands invasion av Ukraina?
– Jag gick runt en hel eftermiddag i Kibera och skapade en egen varukorg som de stora finansinstituten brukar använda för att mäta inflation och köpkraft. Jag frågade folk: vilka är de fem viktigaste varorna ni köper i butiken? De flesta nämnde vetemjöl, majsmjöl, matlagningsolja, gas, grillkol och kött. Väldigt grundläggande proviant och livsmedel. Inte någon produkt hade en inflation som var lägre än 20 procent bara sedan slutet av januari. På en del av produkterna, som matlagningsolja, har priserna gått upp med över hundra procent. Det är en enormt dramatisk prisökning för de här människorna, och då ska man komma ihåg att i Kibera är det väldigt många människor som lever under fattigdomsgränsen på bara 1,9 dollar om dagen, så de känner av det här extremt hårt. I Sverige pratar vi om prisökningar på fem procent och det är ju i ett väldigt utvecklat land där regeringen kan gå in med subventioner. Men det finns inte samma skyddsnät för de här människorna, så det är otroligt komplicerat. Beatrice Kangala, som jag hade med i en artikel om Kibera, berättade vad hon kunde lägga pengar på i dag. Jag frågade om i morgon, och då sa hon att ”nej, imorgon blir det ingen mat alls. Jag har så lite pengar att jag måste lägga det på vatten åt mig och mina fyra barn jag tar hand om”.
Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om den spannmålsbrist och höjda gaspriser som kriget i Ukraina orsakar i Östafrika, om matkrisen som kenyansk valfråga och svältkatastrofvarningarna om Östafrika.
Lyssna på hela avsnittet här:
STUDIO DN
Livsmedelskrisen i Kenya: Här har vissa matpriser fördubblats
Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.
I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.