Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lofven-forsvarade-svenska-coronastrategin-i-cnn/

VÄRLDEN

Löfven försvarade svenska coronastrategin i CNN

Stefan Löfven försvarar den svenska coronastrategin i en intervju med CNN.
Stefan Löfven försvarar den svenska coronastrategin i en intervju med CNN. Foto: Anders Wiklund/TT

I ett nordiskt perspektiv har Sverige avvikit med höga dödssiffror under pandemin. Men statsminister Stefan Löfven försvarar den svenska coronastrategin i en intervju med CNN.

– Jag tycker att vi borde vänta med den slutgiltiga utvärderingen, säger han.

Den svenska coronastrategin är både världskänd och hårt kritiserad, konstaterar CNN:s journalist Fareed Zakaria i en intervju med statsminister Stefan Löfven (S) på söndagen.

I Europa införde bland annat danska och norska regeringarna hårda restriktioner för att försöka stoppa smittan.

Sveriges regering följde i stället Folkhälsomyndighetens förutbestämda strategi där man förlitade sig på rekommendationer till folket. Statsminister Stefan Löfven får frågan om han tycker att den svenska strategin varit ”ett misslyckande”.

– Nej, det gör jag inte, säger han till CNN.

Att Sverige skulle ha varit mer avslappnad i sin hantering av pandemin än övriga Norden håller Stefan Löfven inte med om.

– Först var det inte så stor skillnad jämfört med andra länder. Man behövde stanna hemma med symtom, hålla distans och senare även använda munskydd. Vi var också ganska hårda med att man skulle stanna hemma om man hade möjlighet att arbeta hemifrån.

Han konstaterar att det är ”korrekt” att dödstalen i landet varit betydligt högre än i de nordiska grannländerna. Men strategin har sedan pandemins början varit att hålla ut i det långa loppet – att införa nedstängningar har inte varit nödvändigt, anser Löfven.

– Vi har länder med införda nedstängningar som inte lyckades hålla dödstalen nere. Vi kritiserades för att inte stänga ner skolorna, det var en stor debatt inom såväl som utanför Sverige. I dag tror jag att de flesta länder som stängde skolorna ångrar det.

En av anledningarna till att den svenska strategin i stor utsträckning byggt på frivilligt ansvarstagande var för att hålla igång den ekonomiska aktiviteten. Stefan Löfven lyfter att Sverige nu ser en snabb återhämtning av ekonomin.

– Om man jämför ekonomin med våra grannländer så skulle jag inte vilja säga att vi har drabbats hårdare.

Läs mer: Fakta i frågan: Har överdödligheten under pandemin varit högre i Sverige än andra länder?

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt