Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-23 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lokalpolitiker-surfade-genom-publiken-pa-trumpmote/

Världen

Lokalpolitiker surfade genom publiken på Trumpmöte

Georgia-politikern Vernon Jones.
Georgia-politikern Vernon Jones. Foto: John Bazemore/AP

Georgia-politikern Vernon Jones väckte uppmärksamhet när han surfade sig fram över folkhavet på Donald Trumps valkampanj i Macon. Enligt den lokala folkhälsomyndigheten är det krav på munskydd, social distans och folksamlingar på högst 50 personer i delstaten.

USA-valet 2020

President Donald Trump besökte staden Macon på fredagskvällen under sin pågående valkampanjsturné i den amerikanska södern för att jaga röster inför det stundande presidentvalet den 3 november.

Ett stort antal anhängare hade samlats för att höra Trump tala där han bland annat tog upp coronapandemin, som han nyligen själv drabbades av. Trump utlovade att 100 miljoner doser vaccin kommer vara tillgängliga innan årets slut och prisade sin hantering av pandemin som han hävdar har ”räddat miljontals liv”.

Trots krav på munskydd och social distansering var det få i publiken som följde reglerna. Många sade att de inte var oroliga för att få covid-19 och om de blev sjuka var de säkra på sin förmåga att övervinna coronaviruset, skriver lokaltidningen Macon Telegraph.

– Om jag får det kommer jag att bli behandlad för det och sedan kan jag fortsätta att leva som vanligt igen, säger Ethel Hannon från Savannah, som röstade på Trump 2016, till tidningen.

En annan deltagare som inte verkade bekymra sig för coronasmittan var lokalpolitikern Vernon Jones. 59-åringen är medlem i Representanternas hus i Georgia för Demokraterna, men stöttar ändå Donald Trump. På mötet kastade han sig ut över den tätt packade folkmassan och surfade sig fram samtidigt som han leende gjorde tummen upp.

Under en bild som han lade ut på Twitter skriver Jones:

”Surfa med @realDonaldTrump. Vi var över sjutusen starka. Det här Trumptåget är på väg att ånga över korrupta @JoeBiden.

https://twitter.com/RepVernonJones/status/1317282340327034881?s=20

Bibb county där Macon ingår i delstaten Georgia är klassad som ”orange zon” av Vita huset på grund av sina höga smittotal. Enligt Georgias hälsodepartement rapporterades över 1.700 nya smittade samt ytterligare 65 avlidna i covid-19 i delstaten på fredagen. Totalt har delstaten 337.850 bekräftade fall och 7.556 avlidna.

Trumps kampanjmöten har fått kritik för sin hantering av reglerna kring viruset. I samband med ett biljettköp friskriver sig Trumps stab som ansvarig om en person får viruset vid evenemanget.

På lördagen fortsätter president Donald Trump till Michigan och Wisconsin innan han startar en rundtur i USA:s västra stater på sin valturné.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt