Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-16 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/london-misstanker-tredje-ryss-for-forgiftning-av-skripal/

VÄRLDEN

London misstänker tredje ryss för förgiftning av Skripal

Militära utredare på plats för undersökningen av parkbänken i Salisbury där Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa 2018.
Militära utredare på plats för undersökningen av parkbänken i Salisbury där Sergej och Julia Skripal hittades medvetslösa 2018. Foto: Peter Macdiarmid/REX

Londonpolisen, Scotland Yard, namnger på tisdagen en tredje ryss misstänkt för att ha försökt mörda tidigare dubbelspionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal med nervgiftet novitjok i Salisbury 2018. Även denna man hör till ryska underrättelsetjänsten GRU.

Sedan tidigare har GRU-officerarna Anatolij Tjepiga och Alexander Misjkin pekats ut som skyldiga till mordförsöket på den forna kollegan Sergej Skripal som även arbetat för brittiska underrättelsetjänsten MI6. På tisdagen riktades även formella anklagelser mot Denis Sergejev som tidigare förekommit i historien.

– De tre agerade som ett mindre team med avsikt att sätta in novitjok för att mörda människor i vårt land. Vi kan inte gå in i detalj hur, men vi kan bevisa att de opererat här som en enhet kopplad till GRU. Alla tre är farliga personer, säger Dean Haydon vid Scotland Yards kontraterrorismenhet till pressen på tisdagen.

Sergej Skripal hade avtjänat ett 13-årigt fängelsestraff i Ryssland när han kom till Storbritannien i en spionväxling 2010. I mars hade han besök av sin vuxna dotter Julia Skripal i Salisbury där bägge två hittades medvetslösa på en parkbänk den 3 mars 2018. Också en tillskyndande polis blev allvarligt sjuk med livslånga men.

Det stod tidigt klart att det rörde sig om förgiftning varpå hundratals polisiära eller militära kemiexperter kopplades in för att såväl sanera i Salisbury som utreda mordförsöken. Den 12 mars meddelade dåvarande premiärminister Theresa May att mordvapnet var det Sovjetutvecklade nervgiftet novitjok som experter bestämt säger bara finns i Ryssland.

Scotland Yards enhet för kontraterrorism, SO15, ska via Skripal-undersökningen ha kunnat säkra en veritabel skatt av uppgifter om GRU, däribland bevis för hur agenter rest in och ut ur Storbritannien. Utöver Misjkin, Tjepiga och Sergejev ska kontraterrorismenheten ha kartlagt ytterligare minst 40 personer som alla har tydliga kopplingar till den ryska underrättelsetjänstens högkvarter i Moskva.

Läs mer:

Europadomstolen: Ryssland bakom Litvinenkos död

Michael Winiarski: Politiska mord en beprövad tradition i Ryssland

Ämnen i artikeln

Ryssland
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt