Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-18 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lovisa-herold-de-forsta-resultaten-far-alla-att-kanna-sig-som-forlorare/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Lovisa Herold: Nu väntar långa och svåra förhandlingar

00:58. SPD preliminärt största parti i Tyskland – men vad händer nu? Hör DN:s korrespondent Lovisa Herold om det komplicerade läget.

BERLIN. I valet som avslutar Angela Merkels tid vid makten har hennes kristdemokrater gjort sitt sämsta val någonsin. Socialdemokratiska SPD ser, enligt det preliminära resultatet, ut att få leda nästa regering.

Men det kommer inte att bli enkelt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Den som har bestigit Sveriges högsta berg vet att det som till en början ser ut att vara toppen inte är det. När det första krönet är nått uppenbarar sig ett nytt – betydligt högre.

För Tysklands partier, som rest runt på valturnéer, debatterat i tv-studior och ställt upp på otaliga intervjuer för att få väljarna att rösta på just dem, väntar nu nästa utmaning. Med väljarnas kritiska ögon på sig ska partierna förhandla om regeringsbildningen – utan att svika sina vallöften.

Socialdemokraterna är, enligt det preliminära resultatet på måndagsmorgonen, största parti – men med liten marginal. Kristdemokratiska CDU/CSU har gjort sitt sämsta resultat i ett förbundsdagsval någonsin.

Men detta betyder inte nödvändigtvis att det är SPD som får bilda regering. Vid flera tillfällen i Tysklands historia har det största partiet gått miste om regeringsmakten – genom att andra partier valt att samarbeta med varandra istället.

Nu vänds därför blickarna mot de så kallade kungamakarna – de partier som både CDU/CSU och SPD skulle vara beroende av för att bilda regering.

Under söndagskvällen meddelade de båda – Annalena Baerbock (De gröna) och Christian Lindner (marknadsliberala FDP) – att de kommer att börja med att diskutera med varandra. Båda väntas ställa hårda krav vid de kommande förhandlingarna.

De gröna har fått stor uppmärksamhet under en valrörelse som präglats av klimatkrisen, och lovat väljarna en ”verklig omställning”. Men både CDU/CSU och SPD håller fast vid sitt löfte om att fasa ut landets kolkraftverk 2038, inte 2030, som De gröna vill. Kravet på att förbjuda nytillverkning av bilar med förbränningsmotorer samma år är inte heller populärt bland varken socialdemokratiska eller kristdemokratiska väljare.

De grönas Annalena Baerbock.
De grönas Annalena Baerbock. Foto: Kay Nietfeld/DPA

Partiledaren för det marknadsliberala FDP, Christian Lindner, har i sin tur lovat sina väljare att inte höja skatterna. Under valrörelsen har han gång på gång upprepat mantrat om att han ”inte har tillräckligt bra fantasi” för att kunna tänka ut vad socialdemokraternas Olaf Scholz skulle kunna erbjuda honom som skulle göra ett regeringssamarbete aktuellt. Socialdemokraten vill höja skatterna för höginkomsttagare och återinföra förmögenhetsskatten.

– Det är bättre att inte regera, än att regera fel, sa Christian Lindner när han lämnade regeringsförhandlingarna med De gröna och kristdemokratiska CDU/CSU 2017.

– Det är bättre att inte regera, än att regera fel, sa Christian Lindner när han lämnade regeringsförhandlingarna med De gröna och kristdemokratiska CDU/CSU 2017.

Ett argument som väljarna accepterade – då. Christian Lindner lär göra vad han kan för att slippa lämna förhandlingsbordet med samma förklaring en gång till.

Christian Lindner, FDP.
Christian Lindner, FDP. Foto: Sebastian Gollnow/AFP

Diskussionerna förväntas ta lång tid. Sven Jochem, som är professor i statsvetenskap och har studerat skandinavisk politik, säger till DN att de tyska partierna är mindre benägna att kompromissa än de svenska.

– I Tyskland är det inga konstigheter att lämna förhandlingsbordet om man inte får sin vilja igenom, säger han.

Claudia Major, chef för det tyska institutet för internationella och säkerhetsfrågor SWP, har redan tidigare konstaterat att regeringsbildningen skulle kunna bli en julklapp – men lika gärna en överraskning som kommer lagom till påsk.

”Kära vänner därute, tappa inte tron på oss!”, skriver hon på Twitter.

https://twitter.com/ClaudMajor/status/1439906749729886212?s=20

Ämnen i artikeln

Tyskland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt