Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/lovisa-herold-tysklands-nya-regering-vill-reparera-merkels-misstag/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Lovisa Herold: Tysklands nya regering vill reparera Merkels misstag

Christian Lindner leder marknadsliberala FDP, Olaf Scholz socialdemokratiska SPD och Annalena Baerbock och Robert Habeck är partiledare för miljöpartiet De gröna. Nu har den så kallade trafikljuskoalitionen presenterat sitt förslag på ett gemensamt politiskt program.
Christian Lindner leder marknadsliberala FDP, Olaf Scholz socialdemokratiska SPD och Annalena Baerbock och Robert Habeck är partiledare för miljöpartiet De gröna. Nu har den så kallade trafikljuskoalitionen presenterat sitt förslag på ett gemensamt politiskt program. Foto: Kay Nietfeld

Kolkraften ska helst fasas ut redan 2030, istället för 2038. Samma år ska förnybara energikällor täcka 80 procent av landets behov.

De tre partier som planerar att bilda nästa regering i Tyskland vill genomföra det Angela Merkel sagt att hon misslyckats med – en rejäl klimatomställning. Frågan är hur de kommer att klara av det hon gjorde bäst.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Det var tyst länge. Märkligt tyst. Trots att 300 politiker från socialdemokratiska SPD, miljöpartiet De gröna och marknadsliberala FDP var involverade i förhandlingarna om regeringsbildningen i Tyskland läckte få detaljer ut till pressen.

Under onsdagseftermiddagen bröt partierna äntligen tystnaden, och lade fram sitt förslag på ett gemensamt politiskt program. Det 177 sidor långa dokumentet pryds av rubriken ”Våga större framsteg”. Den så kallade trafikljuskoalitionen lovar att modernisera Tyskland – på flera olika sätt. I programmet som nu presenteras föreslås bland annat att rösträttsåldern sänks till 16 år och att cannabis legaliseras.

Men den som hade hoppats på festlig stämning när framtidsplanerna offentliggjordes blev besviken. Den tilltänkte förbundskanslern – socialdemokraternas Olaf Scholz – inledde presentationen med att tala om det virus som ännu en gång lamslår det tyska samhället.

– Vi har fortfarande inte besegrat corona – tyvärr, sa han.

Vid en presskonferens i somras sa Angela Merkel att hon inte kommit så långt som hon hade velat med klimatomställningen. Det hoppas den nya regeringen lyckas bättre med. Men om det är något som Angela Merkel hyllats för är det sin förmåga att hantera kriser. Det gör förväntningarna på hennes efterträdare höga.

Den nya trafikljusregeringen ärver nämligen inte bara coronapandemin. Även läget vid EU:s yttre gräns, mellan Polen och Belarus, är ett växande problem för Tyskland, liksom den utdragna striden om gasledningen Nord stream 2.

Den festliga stämningen lär låta vänta på sig.

Läs mer:

Här når gasledningen som splittrar världsledarna fastlandet

Ämnen i artikeln

Tyskland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt