Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 08:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/macron-franskledd-insats-i-mali-avslutas/

VÄRLDEN

Macron: Franskledd insats i Mali avslutas

Foto: Daphné Benoit/AFP

Den franskledda insatsen i Sahel-regionen, som Sverige deltar i, kommer att avslutas i sin nuvarande form, meddelar Frankrikes president Emmanuel Macron.

TT Text

Insatsen i Mali och Sahel-regionen, som går under namnet operation Barkhane, ska i stället ersättas av en internationell insats som Frankrike kommer att delta i.

Men den franska närvaron i regionen kommer att genomgå omfattande förändringar, enligt Macron, som bland annat motiverar beslutet med att det inte går att fortsätta arbeta med regeringar som samtidigt förhandlar med väpnade islamistgrupper.

– Radikal islamism i Mali med våra soldater där? Aldrig, sade den franska presidenten till Journal du Dimanche i maj, efter militärkuppen i landet.

Fler detaljer kommer i slutet av juni, lovar Macron, enligt nyhetsbyrån AFP.

Frankrike har omkring 5 100 soldater utposterade i de fem Sahel-länderna Burkina Faso, Tchad, Mali, Mauretanien och Niger. Sverige deltar med 150 soldater i den internationella styrkan Task Force Takuba, som är en del av Barkhane.

TT har sökt försvarsminister Peter Hultqvist (S), som avstår från att kommentera Macrons uttalanden.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt