Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-06 07:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/man-gripen-misstankt-for-att-ha-skickat-brevbomber-i-spanien/

VÄRLDEN

Man gripen misstänkt för att ha skickat brevbomber i Spanien

Sammanlagt sex brevbomber hittades vid ambassader och myndighetsbyggnader i Spanien.
Foto: Eduardo Parra/TT

En 74-årig man har gripits i Spanien, misstänkt för att ha legat bakom höstens brevbombsdåd. Bland annat tros han ha skickat brevbomber till den ukrainska ambassaden och Spaniens premiärminister.

Det var i slutet av november som den första av brevbomberna upptäcktes, adresserad till landets premiärminister Pedro Sánchez. Veckan som följde upptäcktes flera andra brevbomber till bland annat landets försvarsdepartement, en flygvapenbas, en vapentillverkare och Ukrainas ambassad i Madrid.

Ingen skadades allvarligt i attackerna, men en person, som var anställd som säkerhetsvakt på den ukrainska ambassaden, fick lindriga skador när ett av paketen exploderade.

Nu har en 74-årig man gripits, misstänkt för att ha tillverkat brevbomberna, uppger den spanska tv-kanalen La Sexta. Mannen greps på onsdagsmorgonen i Miranda de Ebro, norra Spanien, och arbetade som tjänsteman hos de lokala myndigheterna.

Tidigare i veckan meddelades att USA misstänker att den ryska underrättelsetjänsten GRU ligger bakom attackerna. Enligt de amerikanska uppgifterna ska de ha genomförts med hjälp av den högerextrema ryska vitmakt-organisationen RIM (Russian Imperial Movement).

RIM har ett nätverk i Europa och kontakt med högerextrema organisationer i Spanien. Ett av Rysslands syften med att använda sig av RIM är att det blir svårare att lägga skulden för dåden på den ryska regeringen.

I nuläget är det inte känt om den 74-åriga mannen som greps på onsdagen har någon koppling till RIM.

Läs mer:

USA: Rysk underrättelsetjänst bakom brevbomber i Spanien

”Blodiga” hotbrev med djurögon skickas till ukrainska ambassader

Ämnen i artikeln

Ryssland
Spanien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentarsfältet stänger. Nu finns inte längre möjligheten att kommentera artiklar på DN. Vi hoppas att ni som uppskattat att kommentera artiklar ändå fortsätter att engagera er i vår journalistik, och tar debatten vidare på andra vis. Tack alla läsare för ert engagemang!

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt