Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/man-halshuggen-i-parisforort-misstankte-garningsmannen-skjuten/

Världen

Man halshuggen i Parisförort – misstänkte gärningsmannen skjuten

Polis på plats vid brottsplatsen.
Polis på plats vid brottsplatsen. Foto: Abdulmonam Eassa/AFP

PARIS. En lärare hittades på fredagen brutalt mördad i en förort norr om Paris. Offret hade nyligen visat Muhammedkarikatyrer för en grupp elever i skolan.

Den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av polis.

– En av våra medborgare har i dag mördats för att han lärde ut vad yttrande- och religionsfrihet är. Detta var ett islamistiskt terrordåd, säger president Emmanuel Macron.

Under natten mot lördag greps fyra personer, samtliga uppges vara släkt med gärningsmannen.

Strax efter klockan 17 på fredagen kom larm om att en man hittats död i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine. Enligt nyhetsbyrån AFP och flera andra franska medier ska mannens huvud ha varit avhugget.

Den misstänkte gärningsmannen hotade polis på platsen med kniv och lyckades fly. Några minuter senare sköts han dock till döds av andra poliser med minst tio skott i den närliggande förorten Éragny, enligt tv-kanalen BFM. Gärningsmannen ska ha varit en 18-årig man född i Moskva, enligt de id-handlingar som hittats på honom.

I ett tidigare skede hade tidningen Le Parisien gått ut med att det var en algerisk medborgare född 1972, en uppgift som senare konstaterades var felaktig. Under fredagskvällen påträffades också bildmaterial som visade den mördade mannens sargade huvud på ett konto på Twitter, uppger en poliskälla till Le Monde. Invid bilden fanns texten: ”Macron, de otrognas ledare. Jag har avrättat en av dina helveteshundar, som har vågat förringa Muhammed.”

Polisen lät upprätta stora avspärrningar i området och allmänheten uppmanades hålla sig på avstånd. En anledning var risken att den misstänkte gärningsmannen kunde ha burit en bombväst, skriver Libération. Antiterrorpolis deltar i utredningen.

Under natten mot lördag greps sedan fyra personer, varav en minderårig. De är enligt polisen alla släkt med gärningsmannen.

Den halshuggne mannen var historielärare i en skola i förorten Conflans-Sainte-Honorine, där han i början av oktober uppges ha visat Muhammedkarikatyrer för en grupp elever i samband med en kurs om yttrandefrihet. Ett antal föräldrar ska då ha protesterat mot att deras barn fått se dessa bilder.

President Emmanuel Macron besökte mordplatsen på fredagskvällen.

– En av våra medborgare har i dag mördats för att han lärde ut vad yttrande- och religionsfrihet är. Detta var ett islamistiskt terrordåd. Och nu måste vi alla tillsammans stå upp emot obskurantismen. Jag vill säga till Frankrikes alla lärare: vi står tillsammans med er, sa den franske presidenten.

I september i år inleddes en rättegång där 14 personer står inför rätta i Paris för att på olika sätt ha hjälpt terroristerna som utförde attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo och en judisk mataffär i januari 2015.

I samband med det återpublicerade Charlie Hebdo de omstridda Muhammed-karikatyrerna, vilket lett till nya hot mot tidningen från terrorgrupper som al-Qaida. Den 25 september knivskar en 18-årig pakistansk man två personer utanför den byggnad i elfte arrondissementet i Paris där Charlie Hebdo tidigare hade sina lokaler. Offren överlevde attacken. Gärningsmannen greps kort därefter av polis och uppgav att motivet var att hämnas publiceringen av karikatyrerna.

Ämnen i artikeln

Paris
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt