Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-24 00:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/manga-forhindras-att-rosta-i-myanmars-val/

Världen

Många förhindras att rösta i Myanmars val

Aung San Suu Kyi.
Aung San Suu Kyi. Foto: Soe Zeya Tun, Soe Zeya Tun

Över en miljon invånare i delstaten Rakhine i västra Myanmar förhindras att rösta i valet i november, ett faktum som kan spä på rådande konflikter.

TT Text

Myanmars valkommission meddelade i fredags att 800.000 väljare, kanske fler, inte väntas kunna rösta i valet den 8 november.

Valkommissionen meddelade att beslutet beror på säkerhetsläget, och att valet inte genomförs i riskabla områden.

Sedan tidigare har nästan samtliga som tillhör folkgruppen rohingya fråntagits sina medborgarskap och rösträtt. Omkring hälften av de 600.000 rohingyer som finns kvar i Myanmar efter folkgruppens massflykt från landet befinner sig i Rakhine.

Det innebär att sammanlagt närmare två tredjedelar av Rakhines befolkning nu inte kan rösta.

Beslutet får många valobservatörer att redan nu se problem med valets legitimitet.

Läget i delstaten är instabilt och strider pågår mellan regeringssoldater och motståndsgrupper, bland annat den så kallade Arakan-armén som för en väpnad kamp för ökad självständighet för Rakhines buddhister.

Den en gång hyllade fredspristagaren Aung San Suu Kyi och hennes parti Nationella förbundet för demokrati (NLD) väntas segra i valet. Aung San Suu Kyi anklagas bland annat för att vara passiv inför militärens behandling av folkgruppen rohingya, kritik hon själv förkastar.

Valkommissionen meddelade samtidigt att valet ställs in i ytterligare konfliktdrabbade områden i Myanmar, främst i delstaterna Shan och Kachin. Valobservatörer konstaterade att dessa beslut var väntade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt