Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-29 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/manga-oklarheter-i-wagneravhopparens-historia/

VÄRLDEN

Många oklarheter i Wagneravhopparens historia

Wagnergruppens högkvarter i S:t Petersburg.
Foto: Maksim Konstantinov/TT

Det finns många hål och svagheter i den historia som den före detta Wagnersoldaten Andrej Medvedev berättat efter flykten från Ryssland till Norge, visar en sammanställning som Aftenposten har gjort.

I helgen greps Medvedev med stöd av Norges utlämningslagar, själv säger han att han riskerar utvisning

26-åriga Andrej Medvedev är den första som under Ukrainakriget har flytt till väst och sökt asyl med motiveringen att han kämpat för Wagnergruppen. I en videofilm beskriver den tidigare legosoldaten att han lurades att tro att kriget var något bra, men att han nu sitter på bevis på krigsbrott.

Enligt vad Medvedev har uppgett skrev han på ett fyramånaderskontrakt med privatmilisen den 6 juli förra året. Han skulle då bli fri från sitt fängelsestraff, men när perioden var över fick han besked att han var tvungen att strida i ytterligare ett halvår. För sin advokat har desertören beskrivit att han upplevde att han var fast i Wagnergruppen, utan möjlighet att säga upp kontraktet. Det var anledningen till att han flydde.

Enligt en kartläggning som Aftenposten har gjort finns det dock oklarheter om både själva flykten och Medvedevs roll i Wagnergruppen.

– Jag tvivlar på att han över huvud taget har varit med i kriget, säger den ryska människorättsaktivisten och oberoende journalisten Olga Romanova.

Hon driver en organisation för fångar i Ryssland och hade personlig kontakt med Medvedev och ett stort kontaktnät bland fångar som rekryterats till Wagnergruppen.

Andrej Medvedev har sagt att han har stridit i Bachmut.
Foto: Niklas Meltio

Medvedev har själv förklarat att han var ledare för en trupp som led stora förluster i Bachmut. Enligt Olga Romanova är det omöjligt att Medvedev haft rollen som befälhavare.

– Han kan ha värvats till Wagner, men han hade varken stridserfarenhet eller auktoritet, särskilt bland de andra fångarna. Var han där så var det bara som vanlig soldat, säger hon.

Underrättelseexperten Tom Røseth säger att myndigheterna alltid är skeptiska när någon kommer till Norge från Ryssland.

– Speciellt när det finns oklarheter kring berättelsen. Man måste behandla avhoppare med misstro för att upptäcka om de är dubbelagenter eller en del av en bedrägeristrategi, säger han.

– Medvedev är nog också intresserad av att göra sig själv så viktig som möjligt för att stanna länge i Norge. Det är fortfarande mycket som är oklart om hans historia, särskilt från tiden han säger sig ha haft i Wagner, säger Tom Røseth.

Andrej Medvedev har sagt att han hade hjälp från den ryska sidan för att fly över gränsen den 13 januari, men enligt flera källor är det osannolikt att han tagit sig igenom ett välbevakat område med varningssignaler och ett tre meter högt stängsel med taggtråd på båda sidorna.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin.
Foto: Artem Krasnov/Kommersant/TT

– Jag tror att han har kommit till Norge på något annat sätt, säger Rolf Randa, som tidigare arbetat vid den norska gränsvakten i Sør-Varanger, till Aftenposten.

Även Tom Røseth säger att det i stort sett är omöjligt att ta sig över den välbevakade gränsen illegalt, men han utesluter inte att det har skett.

– Han måste ha fått god hjälp på den ryska sidan. Det kan ha gett honom det nödvändiga försprånget han behövde för att komma över.

Det finns också andra delar som de experter som Aftenposten pratat med ifrågasätter, däribland att alla filmer med bakgrundsinformation om Medvedev kommer från samma källa, den fristående ryska rättsorganisationen Gulagu. Det är också oklart varför Medvedev ska ha gjort sig av med sina militära beteckningar.

I helgen flyttades Medvedev från en hemlig adress i Oslo till ett migrationsförvar i Trandum norr om huvudstaden. Internering beskrivs som en typ av förvaring av säkerhetsskäl – inte ett straff, enligt polisens migrationsenhet.

I måndags bekräftade den norska våldsroteln Kripos att de förhört ryssen. Enligt Kripos har han fortsatt ”status som vittne”, rapporterar Aftenposten.

Medvedev säger att han har fått information om att han ska utvisas, något som hans advokat Brynjulf Risnes tillbakavisar som ett missförstånd.

I en av de videoinspelningar som gjorts med Medvedev säger han att han hade flera mål med att fly till Norge, skriver Aftenposten. Först att överleva och få ett normalt liv i Norge. Sedan ”att berätta sanningen för hela världen om vad som händer” i Ryssland. Medvedev säger också att han ville se ledaren för Wagnergruppen Jevgenij Prigozjin straffad.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt