Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-27 03:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/mannen-bakom-kulisserna-favorit-att-ta-over-efter-abe-i-japan/

Världen

Mannen bakom kulisserna favorit att ta över efter Abe i Japan

Allt talar för att Yoshihide Suga i veckan efterträder Shinzo Abe på premiärministerposten. Suga har under lång tid arbetat bakom kulisserna med Abe
Allt talar för att Yoshihide Suga i veckan efterträder Shinzo Abe på premiärministerposten. Suga har under lång tid arbetat bakom kulisserna med Abe Foto: AFP

I åtta år har han verkat bakom kulisserna som Shinzo Abes högra hand. Nu är det dags för den 71-årige arbetsnarkomanen Yoshihide Suga att ta över som Japans nya premiärminister.

På måndagen valdes han med stor majoritet som ny ledare för regeringspartiet LDP och senare i veckan väntas parlamentet godkänna honom som högsta politisk ledare.

Någon större förändring i politiken är inte att vänta.

Men som person står jordgubbsodlarsonen i skarp kontrast till Abe som föddes in i politiken.

Föga överraskande valde regeringspartiet LDP:s parlamentsledamöter på måndagen Yoshihide Suga till ny ordförande. Valet sker efter att Shinzo Abe för några veckor sedan meddelade att han avgår i förtid som premiärminister för Japan på grund av sjukdom. Av tre kandidater till posten stod det redan förra veckan mer eller mindre klart att 71-årige Yoshihide Suga skulle bli Japans nya ledare. Det efter att de mäktigaste fraktionerna i Abes parti LDP uttalat sitt stöd för honom.

Vem är då mannen som nu kliver ut ur skuggorna och blir ledare för världens tredje största ekonomi?

Suga är en klättrare i LDP som vuxit upp under enkla förhållanden. Under Abes åtta år som premiärminister är det han som har stått bakom kulisserna och som chefskabinettsekreterare samordnat politiken mellan de olika departementen.

Han tycks vara en karaktärsfast man med fasta rutiner. Enligt ett porträtt i Nikkei Asian Review som gjordes förra året börjar han varje morgon med 100 situps för att därefter gå på en 40 minuter lång promenad. Han dricker inte alkohol och avslutar kvällen som han började, med 100 situps.

Uppvuxen med föräldrar som odlade jordgubbar på landsbygden i prefekturen Akita i norra Japan står hans bakgrund i skarp kontrast till den nobla politikerfamilj som Shinzo Abe, vars morfar var premiärminister och pappa utrikesminister, härstammar ifrån. Sugas första jobb efter gymnasiet var på en kartongfabrik och universitetsstudierna finansierade han med deltidsjobb. När han som 26-åring väl engagerade sig politiskt steg han fort i graderna och sedan 1996 har han suttit i det japanska parlamentet.

Som politiker beskrivs Suga som en arbetsnarkoman som varit en lojal spelare i skuggan av Abe. Han anses duktig att medla i konflikter och dra ut den politiska inriktningen. Däremot finns en oro för att han saknar karisma och ska ha svårt att gå igenom tv-rutan.

Att det ändå är honom som de mäktigaste grupperna i LDP föredrar kan vara ett utslag av att de andra kandidaterna, före detta försvarsministern Shigeru Ishiba och tidigare utrikesministern Fumio Kishida, utmålas som fiender till Abe som gett sitt stöd till Suga. När ledamöterna hade röstat vann Suga en överväldigande seger med 377 röster, 89 ledamöters val föll på Kishida och 68 röstade på Ishiba.

I sin framtoning kommer förmodligen Suga skilja sig från Abe som kände sig trygg i internationella sammanhang och var duktig på att odla kontakter. Suga är ganska grön när det gäller utrikespolitik och saknar den självklara plats på världsscenen som Abe har. En del frågar sig hur han, som i en intervju berättar att han vill ta lektioner i engelska när han går i pension, ska klara av att representera Japan i sammanhang som G7-möten, där ledare för världens sju mäktigaste ekonomier möts.

Shinzo Abe.
Shinzo Abe. Foto: Rodrigo Reyes Marin/AP

Däremot lär Suga gå i Abes fotspår när det gäller den politiska inriktningen. Han har deklarerat att han vill fortsätta på Abes politiska bana där ”Abenomics” har varit ledstjärnan. En politik där stimulanser i penning- och finanspolitiken kombineras med strukturreformer.

– Jag tänker fullfölja de initiativ som premiärminister Abe har inlett och göra allt jag kan för att driva dem vidare, sade Suga när han deklarerade sin kandidatur, enligt Financial Times.

Han kommer dock tvingas hitta egna strategier för att tackla de många utmaningar som Japan står inför. Japans ekonomi har drabbats hårt av covid-19 och de stimulanspaket som har satts in för att dämpa nedgången har inte haft önskad effekt. Till det kommer utmaningen att hålla ett OS nästa år, att fortsätta odla djupare kontakter med USA, att mjuka upp den frostiga relationen med Sydkorea och förhållandet med Kina som Japan har en konflikt med om ett antal öar i det Sydkinesiska havet.

Valet av LDP:s nya ledare gjordes av partiets 535 parlamentsledamöter samt regionala partiledare. Därefter väljer parlamentet på onsdagen ny premiärminister. Omröstningen i parlamentet blir en formalitet eftersom LDP har egen majoritet.

Någon kvinnlig kandidat till partiledarposten har det inte varit tal om i Japan där jämställdheten är eftersatt. Suga kritiserades hårt när han för några år sedan uppmanade kvinnor att ”bidra till sitt land” genom att föda fler barn. Han fick be om ursäkt för uttalandet och när han nyligen debatterade med de andra kandidaterna om partiledarposten lovade han att arbeta för att underlätta för kvinnor på arbetsmarknaden, bland annat genom och bygga ut barnomsorgen.

Japan hamnade på plats 121 av 153 länder i World Economic Forums mätning om jämställdhet förra året och har låg andel kvinnor på ledande positioner. Abes regeringen är inget undantag, bara tre av 20 ministrar är kvinnor.

Abe har sagt att han vill stärka kvinnornas roll i arbetslivet. Men när han lämnar sin post är han långt ifrån det mål han satte upp – att andelen kvinnor på ledande positioner i Japan skulle öka till 30 procent. Bara 15 procent av toppositionerna i Japan innehas av kvinnor.

Marianne Björklund: Abe – en nationalist som ville stärka Japan internationellt

Upphovskvinnan till #kutoo: I Japan förväntas kvinnor le och vara snälla

Ämnen i artikeln

Japan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt