Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 13:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/maria-gunther-klimatkungen-som-vill-bota-cancer-med-morotsjuice/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Maria Gunther: Klimatkungen som vill bota cancer med morotsjuice

Prins Charles är mycket engagerad i klimatfrågan. Men han har också förklarat sig vara en ”fiende till upplysningen”.
Foto: Toby Melville/AFP

Storbritanniens nyblivne kung Charles III är mycket engagerad i klimatfrågan. Dessvärre är han inte lika benägen att lyssna till vetenskapen när det gäller alternativmedicin.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

”Framtiden för mänskligheten och naturen själv står på spel”, sa prins CharlesG20-ländernas toppmöte i Rom i oktober förra året. Många av deltagarna på plats skulle sedan vidare till FN:s klimatmöte COP26 i Glasgow, ett möte som prinsen kallade för ”sista chansen” för klimatet. Vid klimatmötets öppningsceremoni liknade han klimatfrågan vid ett krig och talade om att lansera en stor militärliknande kampanj för att mobilisera världens privata företag för att ta itu med klimatkrisen.

För att visa sitt eget engagemang har han bytt ut motorn i sin Aston Martin, en bil han har haft sedan han fick den i 21-årspresent av sin mor drottning Elizabeth. Nu går den på bioetanol, tillverkad av överblivet engelskt vitt vin och vassle från osttillverkning.

I dessa dagar kan det verkligen kännas som en befrielse med en ny regent som är så hängiven, intresserad och insatt i klimatförändringarna, vår tids stora ödesfråga, och som ser till att använda sin ställning för att driva på för handling och förändring.

Men är man intresserad av vetenskap även på andra områden riskerar lyckönskningarna att fastna i halsen. Charles har dessvärre gått rejält vilse i forskningen när det gäller medicin. Som ett exempel har han rekommenderat kaffelavemang och morotsjuice som behandling mot cancer.

”Hans kungliga höghet prinsen av Wales har varit en förespråkare för alternativmedicin i mer än 40 år. Han har använt sin goda vilja, sin tid, sin intuition, sitt inflytande och ibland sina pengar för att bli allmänt känd över hela världen som en anhängare av alternativmedicin, i Storbritannien och utomlands”, skriver Edzard Ernst i en essä publicerad i The BMJ, British Medical Journal, i februari i år.

Edzard Ernst är Storbritanniens första professor i komplementär (alternativ) medicin.  Numera är han pensionär och egentligen värd en egen artikel. (Han utbildade sig till läkare och även i homeopati, akupunktur och en rad andra alternativmedicinska metoder i Tyskland. När han som forskare började undersöka metoderna i vetenskapliga, kontrollerade studier såg han att de inte har annat än en mycket liten effekt och även kan vara direkt skadliga.)

Prins Charles på klimatmötet COP26 i Glasgow i november 2021.
Foto: Stefan Rousseau/TT

I februari kom också Edzard Ernsts bok ”Charles, The Alternative Prince: An Unauthorised Biography” (Charles, den alternativa prinsen: En icke-auktoriserad biografi). Den handlar om hur den nyblivne kungen har ägnat sig åt att förespråka alla möjliga former av alternativa medicinska behandlingar ända sedan 20-årsåldern (alltså ungefär lika länge som han har haft sin Aston Martin).

År 1982 blev prins Charles vald till ordförande i brittiska läkarsällskapet. I sitt första anförande hos dem hänvisade han till 1500-tals-alkemisten Paracelsus och sa att det som är oortodoxt i dag förmodligen kommer att vara standardbehandlingar i morgon.

Prins Charles förespråkar många olika typer av alternativa medicinska metoder, som aromaterapi, ayurveda, detox, örtmedicin, homeopati, zonterapi och tungdiagnos. Som Edzard Ernst konstaterar är metoderna mycket olika sinsemellan, och har bara det gemensamt att beläggen för att de gör mer nytta än skada är svaga eller obefintliga.

Jag önskar verkligen att jag kunde vara glad över att Storbritannien och Samväldet äntligen får en kung med ett äkta klimatengagemang. Men när samme kung stolt har deklarerat att han är ”fiende till upplysningen”, tror att skolmedicin bara handlar om ”piller och procedurer” och gärna talar om ”uråldrig visdom” blir jag orolig på allvar. Inte minst nu, när vi just har genomlevt en pandemi som dödat mer än 6 miljoner människor. Mot coronaviruset hjälper varken morotsjuice eller zonterapi.

Läs mer: Alternativmedicin mest bluff

Ämnen i artikeln

Vetenskap
Klimatet
Medicin
G20

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt