Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 10:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/maria-ressa-kan-hindras-ta-emot-nobels-fredspris/

VÄRLDEN

Maria Ressa kan hindras ta emot Nobels fredspris

Fredspristagaren Maria Ressa är vd för nyhetssajten Rappler.
Fredspristagaren Maria Ressa är vd för nyhetssajten Rappler. Foto: Andreas Gebert / Picture Allianc

Fredspristagaren Maria Ressa kan stoppas från att åka till Norge. Filippinernas allmänna åklagare har begärt att hon förbjuds att resa, med hänvisning till hennes ”brist på respekt för det juridiska systemet” och påstådd ”flyktrisk”, skriver Rappler.

Den filippinska journalisten Maria Ressa har planerat att resa till Norge för att ta emot Nobels fredspris, vilket hon tilldelats tillsammans med den ryska journalisten Dmitrij Muratov.

Maria Ressa är nu i Harvard i Boston, USA, på en resa som hon fått domstolsgodkännande för. Hon måste ansöka om att få resa på grund av att hon förra året dömdes för nätförtal – en dom som av omvärlden har sett som en attack på pressfriheten och ett sätt att skrämma medier till tystnad.

Ressa har senast skickat in en begäran om att få okej att resa direkt från USA till Norge. Detta har överklagats av Filippinernas allmänna åklagare Jose Calida som menar att ta emot Nobels fredspris inte kan klassas som en brådskande eller nodvändig resa, skriver nyhetskanalen Rappler som Maria Ressa själv är vd för.

”Hennes återkommande kritik mot de filippinska legala processerna i det internationella samfundet visar hennes brist på respekt för det juridiska systemet vilket gör att det ständigt finna en flyktrisk för henne”, säger Jose Calida överklagan som skrivits under av tolv assisterande allmänna åklagare.

Resan till Harvard gör Ressa för att hålla en föreläsning och för att fira thanksgiving med sin familj som bor i USA. Hon har tidigare skickat begäran om att få resa av liknande anledningar men fått avslag – denna första gång hon fick godkänt skickades in efter Nobels fredspris hade tillkännagetts, skriver Rappler.

Maria Ressa grundade den oberoende nyhetssajten Rappler för omkring nio år sedan. Rappler har granskat den filippinska makten och inte minst president Rodrigo Duterte. Ressa och Rappler har utsatts för attacker, både verbala, juridiska och i form av till exempel hotfulla besök på redaktionen.

Nobels fredspris delas ut i Oslo den 10 december. Maria Ressa och Dmitrij Muratov tilldelas priset, bland annat med motiveringen att har har ägnat sina liv åt att skydda den demokratiskt nödvändiga yttrandefriheten som också är en förutsättning för ihållande fred.

Läs mer:

Allt svårare för journalister under Dutertes tid vid makten

Maria Ressa: ”Facebook är som gödsel för demokratins kollaps”

Dmitrij Muratov: ”Det här är ett pris till alla våra mördade kolleger”

Ämnen i artikeln

Filippinerna
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt