Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-07 21:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-biden-ser-putins-krig-som-en-skamlos-attack-mot-fns-stadgar/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Martin Gelin: Biden ser Putins krig som en skamlös attack mot FN:s stadgar

USA:s president Joe Biden sa i ett tal i FN att Ryssland skamlöst brutit mot de grundläggande principerna i FN:s stadgar.
Foto: Anna Moneymaker/AFP/TT

USA:s president Joe Biden röt ifrån mot Vladimir Putin under talet till FN:s generalförsamling.

Målet är att bibehålla stödet för de omfattande vapenleveranserna till Ukraina.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

– Det här kriget handlar om att utplåna Ukrainas rätt att existera som en stat och Ukrainas rätt att existera som ett folk, sade Biden.

Joe Biden gick rakt på sak i sitt tal till FN:s generalförsamling på onsdagen.

– Låt mig säga det rakt ut. En permanent medlem i FN:s säkerhetsråd har invaderat sin granne. Ryssland har skamlöst brutit mot de grundläggande principerna i FN:s stadgar, sade Biden.

Bidens tal ägde rum på Internationella fredsdagen, men fred kändes avlägsen under den här veckan, då hundratals statschefer samlas på FN:s generalförsamling för att diskutera globala kriser.

Biden beskrev i stället en värld där allt fler despoter äventyrar de löften om mänskliga rättigheter som FN vill garantera.

Han röt ifrån mot Putins lögner om kriget i Ukraina och talade klarspråk om vad som står på spel.

– Det här kriget handlar om att utplåna Ukrainas rätt att existera som en stat och Ukrainas rätt att existera som ett folk. Vem du än är, var du än bor, vad du än tror, ​​så det borde få ditt blod att svalla, sade Biden.

Efter Ukrainas framgångsrika motoffensiv i veckan, där de lyckades ta tillbaka inte bara stora landmassor utan även mängder av militärutrustning från den flyende ryska armén, skämtade Volodymyr Zelenskyjs rådgivare Oleksiy Arestovych: ”De enda som levererar mer vapen till oss än USA är Ryssland”.

Ukrainas starka militära försvar har blivit möjligt tack vare omfattande vapenleveranser från västländer. Där har USA dragit det största lasset och Biden betonade vikten av att hålla ihop de västländer som kan fortsätta hjälpa Ukraina.

Där behöver Biden inte bara övertyga allierade länder utan även Republikanerna här på hemmaplan.

I början av september stoppade Republikanerna ett omfattande stödpaket på 47 miljarder dollar till Ukraina, men de har i veckan signalerat att de kan godkänna ett mindre paket på 12 miljarder dollar.

Till skillnad från vissa inrikespolitiska och ekonomiska lagförslag, som kan röstas igenom i senaten med demokraternas egna majoritet , behövs 60 röster för att få igenom stödpaketet till Ukraina, vilket förutsätter att Biden får med sig minst tio republikanska senatorer.

Om det inte vore för kriget i Ukraina skulle Biden sannolikt ha försökt tala mer om klimatkrisen i FN-talet. I USA fick han nyligen igenom ett omfattande klimatpolitiskt paket och det var signifikant att hans klimatrådgivare John Kerry satt på hedersplats bredvid utrikesministern Anthony Blinken i publiken. Men i talet blev klimatkrisen inte mer än en asterisk i en större berättelse om den globala krisen för hungersnöd och leveranskedjor. Biden utlovade ytterligare tre miljarder i stöd för att tämja hungersnöden i världen.

Om det fanns ett övergripande tema i Bidens tal handlade det snarare om klyftan mellan demokratier och diktaturer.

Biden gick till ett relativt hårt angrepp på Kina och nämnde specifikt den omfattande rapport om brott mot mänskliga rättigheter i Xinjiang som FN publicerade tidigare i september. Han avslutade talet med en känslosam hyllning till FN:s förklaring för mänskliga rättigheter, som han kallade ”an act of dauntless hope”, orädd hoppfullhet.

Där fick Biden även en chans att återvända till hemmaplan, då han talade om hoten mot aborträtten och om kvinnors rätt att få bestämma över sina egna liv, i såväl Iran som i USA:s konservativa regioner.

– De länder som kommer att vinna i framtiden är de som tar vara på potentialen i alla medborgare, sade Biden.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt