Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-05 21:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-domen-visar-att-fjolarets-protester-hade-betydelse/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Martin Gelin: Domen visar att fjolårets protester hade betydelse

Marcus Arbery, Ahmaud Arberys far, advokaten Ben Crump, pastor Al Sharpton, Wanda Cooper-Jones, Ahmaud Arberys mor, och advokaten Lee Merritt sedan domen fallit.
Marcus Arbery, Ahmaud Arberys far, advokaten Ben Crump, pastor Al Sharpton, Wanda Cooper-Jones, Ahmaud Arberys mor, och advokaten Lee Merritt sedan domen fallit. Foto: Sean Rayford

De tre vita män som dömts för mordet på Ahmaud Arbery, en 25-årig svart man som dödades när han var ute och joggade i Georgia, riskerar nu livstids fängelse.
Men delstatens rättsväsende försökte först sopa fallet under mattan.
Om det inte vore för fjolårets antirasistiska demonstrationer skulle mördarna mycket väl ha kunnat gå fria.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

I Brunswick, Georgia var det många som drog en lättnadens suck efter domen mot de tre vita män som mördat Ahmaud Arbery, en ung, obeväpnad svart man.

Skulle Arberys mördare ha gått fria vore risken stor för omfattande protester under Thanksgiving-helgen i USA, som i vanliga fall är årets mest fridfulla familjehögtid.

Men det är värt att minnas att det tog 74 dagar innan de tre misstänkta mördarna greps och ett åtal väcktes mot dem.

Mordet på Arbery ägde rum i Brunswick i februari. Men det var först i maj, efter att videoklipp på mordet blivit offentliga, som den lokala polisen grep de misstänkta männen. Det lokala rättsväsendet har fått hård kritik för att försöka dölja brottet. Den tidigare distriktsåklagaren i Brunswick, Jackie Johnson, som haft en av mördarna som kollega, är nu åtalad för att ha försökt förhindra rättsprocessen förra året.

Det var först efter omfattande demonstrationer i Brunswick förra året som fallet började utredas. Ihärdig rapportering från lokaltidningen The Brunswick News ledde i sin tur till ett reportage i New York Times, vilket gav fallet nationell uppmärksamhet.

Utan de antirasistiska demonstrationerna är det mycket möjligt att de tre mördarna skulle ha gått fria.

– Rättvisa kunde skipas eftersom folk höjde sina röster. Kom ihåg att det tog 74 dagar att gripa någon. Det här var aldrig självklart, sade Heather McGhee, en medborgarrättsaktivist, efter domen.

Många människorättsaktiviser och antirasistiska organisationer kallade mordet på Arbery en ”lynchning”, ett begrepp som användes för de brutala mord som vita utförde på den svarta befolkningen i framför allt den amerikanska södern under segregationsåren 1865–1965.

Två av männen som dömdes för mordet, Gregory McMichael, 65, och Travis McMichael, 35, är far och son.

De hävdade att de skjutit Arbery i självförsvar, men argumenten övertygade inte juryn.

I en minnesvärd del av förhöret ställde åklagaren Linda Dunikoski en rad frågor till Travis McMichael, i ett försök att reda ut vad som fått honom att känna sig så hotad av Arbery, en tio år yngre svart man.

– Skrek han åt er?

– Nej, svarade McMichael.

– Hotade han er över huvud taget?

– Nej, han hotade oss inte verbalt.

– Hade han en pistol?

– Nej.

– Hade han en kniv?

– Nej

– Han hade inget vapen alls, eller hur?

– Nej.

– Han bara joggade?

– Ja, han bara joggade, svarade McMichael.

Arbery hade alltså inte gjort något hotfullt alls. Han var ute och joggade i villakvarteren där han bodde, när de tre männen körde förbi i en bil, vevade ner rutan och krävde att han skulle stanna. Enligt rättegången blev de upprörda för att han inte följde deras order – så de mördade honom.

De tre männen riskerar nu livstids fängelse.

Den svarta människorättsgruppen NAACP tog emot domen med tacksamhet.

Men rättegången var även en påminnelse om hur djupt rotad rasismen är i delar av den amerikanska södern.

– Vi har mycket jobb kvar att göra. Försvarsadvokaterna valde ett tonfall med rasistiska fördomar som avhumaniserade en ung svart man, sade vicepresidenten Kamala Harris efter domen.

Läs mer:

Ahmaud Arbery sköts ihjäl under joggingtur – protester mot utredningen efter läckt videoklipp

Far och son nekar till uppmärksammade mordet på joggare i Georgia

Ämnen i artikeln

USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt