Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-29 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/martin-gelin-president-biden-ar-nu-nastan-lika-impopular-som-trump/

VÄRLDEN | KOMMENTAR

Martin Gelin: President Biden är nu nästan lika impopulär som Trump

President Joe Biden.
President Joe Biden. Foto: Olivier Douliery/AFP

Joe Bidens besked om att ställa upp i nästa presidentval möter blandade känslor bland demokrater.

Hans förtroendesiffror har rasat under hösten. Den enda president i modern tid som låg sämre till så här tidigt är Donald Trump.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Vita husets presschef Jen Psaki sade i måndags att Joe Biden planerar att ställa upp igen i presidentvalet 2024. Det betyder inte att han formellt lanserar en kampanj och löftet är knappast oåterkalleligt, så än så länge bör vi nog ta det beskedet med en nypa salt.

Washington Post citerar en erfaren politisk strateg för Demokraterna som säger att han inte hört en enda person i partiet som, bakom kulisserna, säger att Biden kommer att ställa upp igen.

Biden kommer att vara 81 år gammal när nästa presidentval äger rum och hans fallande popularitet under året har ökat spekulationerna om att Demokraterna behöver hitta en annan kandidat.

Presidentens förtroendesiffror har fallit från 53 procent när han tillträdde i januari, till 43 procent i dag, enligt genomsnittet på analyssajten Five Thirty Eight.

Den enda president i modern tid som låg sämre till vid samma tidpunkt är Donald Trump, som i november 2017 hade stöd av bara 37 procent av amerikaner.

Ett skäl att Vita huset går ut med planerna på att Biden ska ställa upp igen kan vara att tämja spekulationer om andra kandidater, inte minst vicepresidenten Kamala Harris. Hennes förtroendesiffror är ännu lägre och hon har nu bara stöd av 36 procent av amerikaner, enligt Five Thirty Eights genomsnitt.

Att Biden och Harris förlorat så mycket stöd är givetvis oroande för Demokraterna.

Biden var en lämplig kandidat för Demokraterna under det politiskt turbulenta året 2020. Efter fyra kaotiska år med Donald Trump var det många amerikaner som såg Biden som ett tryggt alternativ. Han lanserade sig som ett välbekant ansikte,  ”Uncle Joe”, som inte bara attraherade traditionella demokrater utan även mittenväljare och tidigare republikaner som ville återvända till ett politiskt normaltillstånd.

Som president har han mött hård kritik från både vänsterflanken av partiet och från republikaner och mittenväljare, samtidigt som han lyckats genomföra en rad omfattande inrikespolitiska reformer.

Ett enormt stödpaket i början av året följdes av ett infrastrukturpaket på 1 200 miljarder dollar under hösten samt en rad bidragsprogram riktade för medelklass, föräldrar och låginkomsttagare. Det sociala skyddsnätet har stärkts markant: fattigdomen bland svarta amerikaner har exempelvis minskat med 57 procent. Lönerna har stigit, arbetslösheten sjunkit, tillväxten är hög, konsumtionen ökar.

Men samtidigt är missnöjet med ekonomin oerhört utbredd och pessimismen för USA:s framtid lika stark som under Trump.

Ett stort opinionsras för Biden har skett i just ekonomiska frågor.

I Washington Posts opinionsmätningar har stödet för Bidens hantering av ekonomin sjunkit från 52 till 39 procent under året. Trots Bidens två stora ekonomiska reformpaket säger 71 procent av oberoende väljare att Biden ”inte åstadkommit mycket” när det gäller ekonomin.  70 procent av alla amerikaner tycker att ekonomin går dåligt.

En viktig förklaring är den eskalerande inflationen och i synnerhet bensinpriserna.

Här har det samtidigt spridits mycket missvisande information. Donald Trump sade i ett tal förra veckan att bensinpriserna är över sju dollar – de är i de flesta delstater ungefär hälften så höga.

En majoritet av oberoende väljare säger i alla fall att inflationen är Bidens fel.

Det kaotiska utträdet ur Afghanistan och pandemins ihärdighet har också släpat ner Bidens förtroendesiffror. 69 procent sade att de var nöjda med hans hantering av pandemin i april, men nu säger bara 53 procent samma sak.

Biden lider även av konflikterna i det egna partiet. Dels en hård kritik från vänsterflanken som är missnöjda med att reformpaketen skurits ner. Dels de två mittendemokraterna i senaten, Joe Manchin och Kyrsten Sinema, som är just orsakerna till att reformpaketen bantats rejält. De två senatorerna lär även ställa till med problem för Bidens försök att få igenom det enorma välfärdspaketet som i nuvarande form är på drygt 1 700 miljarder dollar.

Med dessa opinionstrender tyder allt på en rejäl uppförsbacke för Demokraterna i kongressvalet 2022.

Men när det gäller presidentvalet 2024 är det faktiskt ingen, inte ens Jen Psaki, som säkert vet vem som kommer att kandidera.

Ämnen i artikeln

Joe Biden
Donald Trump
USA

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt